Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vett och etikett i skidspåret

Vi är allt fler som vill ut och åka i spåret. Därför har Svenska skidförbundet tagit fram vett och etikett-regler för att alla ska trivas och ha roligt i längdskidspåret.

Intresset för att ta en sväng i skidspåret har blivit enormt populärt de senaste åren enligt Per Yttergård, nationell chef på Svenska skidförbundet längd.

– Jag har jobbat med längdskidor sedan 1975 och jag har aldrig tidigare upplevt det här trycket av att åka skidor... och jag är jättelycklig för det, säger han.

Några siffror på hur populär längdskidåkningen är har han dock inte.

– Vi köper mätningar där de frågar svenska folket om intresset för att se eller utföra längdskidåkning och där har vi sett en klar stigning. Det här med att utföra har kommit mer och mer.

Varför tror du att det är populärt att åka längdskidor?

– Det finns flera orsaker och ett är att vi har ett landslag som presterar, som är mediala och som går hem hos svenska folket. Sedan har vi den här folkhälsotrenden, att vara ute och röra på sig och då är längdskidor ett skonsamt och bra sätt där du tränar hela kroppen. I skidspåret kan alla dessutom vara samtidigt oavsett ålder.

– Av de fem senaste vintrarna har fyra varit riktigt bra i hela Sverige och det påverkar såklart att folk kommer ut.

En lista på trafik- och trivselregler i längdspåret är något som förbundet funderat på ett par år. I höstas tog de dock tag i frågan på allvar. Förbundet vill nu nå ut med listan för att alla ska njuta av skidåkningen och för att ge nybörjare en vägledning.

– SLAO (Svenska Liftanläggningars organisation) hörde av sig och ville ha hjälp. De känner också av trycket på längdskidåkningen. Vi kände att nu måste vi ta det här när det blivit en sådan ökning och för att alla ska trivas när de är ute i spåret.

Listan på trafik- och trivselregler har väl närmare 20 punkter, vilka skulle du säga är de viktigaste?

– De första som handlar om eget ansvar och att man ska välja skidspår och leder utifrån sin egen kunskapsnivå. Visa hänsyn, den som kommer bakifrån har alltid väjningsplikt och om du stannar ska du gå åt sidan. En mycket viktig punkt är att respektera anvisade åkriktningar.

Artikeln kommer från 100% Östersund.