Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vett och etikett vid näthandel

Marknaden för att köpa och sälja begagnade prylar på nätet växer hela tiden, men det är inte alltid lätt att veta hur man beter sig på de olika sajterna. Är du en nätnovis? Lär dig göra affärer på internet.

Annons

Att kunna få ett par hundralappar för den utnötta babysittern eller fynda en superskön soffa för en tusing är en möjlighet fler och fler tar. Men nätaffärer privatpersoner emellan kan vara både mindre säkra och mer komplicerade än när man handlar i en nätbutik.

att tänka på när man gör affärer mellan privatpersoner är att konsumentköplagen inte gäller, så man har små möjligheter att ångra sig eller reklamera varan, säger Henrik Axelsson på Konsumentverket.

också en del saker man bör känna till om hur betalningen ska ske, så att affären görs upp på ett säkert sätt.

– Om du betalar innan du har fått varan finns såklart alltid risken att du blir lurad, så undvik förskottsbetalning och använd sunt förnuft, säger Henrik Axelsson.

lite olika typer av sajter – rena köp- och säljmarknader, nätets auktionskammare och de mer nischade sajterna. Lär dig hur man fyndar och blir av med grejer på webben!

på stora sajter kan ha sina fördelar när det gäller säkerhet och snabbhet, men för att få den bästa köparen till ditt fina samlarobjekt eller för att hitta den där unika prylen är det specialsajter som gäller. Genom till exempel samlarklubbar eller ideella organisationer går det att hitta köp- och säljsajter för allt från begagnade bilar till andra hands-märkeskläder och fina gamla dockor.

www.bokborsen.se

www.brollopstorget.se

www.gamereplay.se

av hemsidor fungerar som en loppis på nätet där man som privatperson kan sälja och köpa det mesta. Störst är Blocket, där allt från bilar till barnvagnar hittar nya ägare i en rasande fart. Att lägga upp en annons kostar mellan 20 och 90 kronor beroende på vad det är för något man säljer. Alla prylar är sorterade efter kategori och geografisk plats. När du hittar något som verkar intressant hör du av dig till köparen via telefon eller e-post.

www.blocket.se

www.prylbanken.se

www.fyndtorget.de

kopochsalj.eniro.se

på vad det man vill sälja är värt kan det vara läge att använda sig av en auktionssajt. Den största för privatpersoner är Tradera, där det budas på tiotusentals föremål varje dag. När man lägger upp en annons anger man ett utropspris och sedan får potentiella köpare chans att lägga bud. Vad det kostar att sälja något på Tradera beror på vilket det slutliga priset blir, men det ligger alltid mellan 1 och 100 kronor. Efter en avslutad auktion kontaktar säljaren auktionsvinnaren. Köparen får oftast stå för fraktkostnaden. Om man vill prova sina auktionsvingar internationellt finns till exempel den amerikanska budsajten eBay.

www.tradera.com

www.ebay.com