Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Vi är bara ballerinor”

New York-baserade danskompaniet Les Ballets Trockadero de Monte Carlo är i Jämtland. I morgon, lördag, uppträder de på Storsjöteatern i Östersund. ÖP:s webb-tv var med när de manliga balettdansörerna tränade på fredagen.

Annons

Högklassig balett och avväpnande humor. I morgon lördag gästas Östersund av en New York-baserad manlig dansgrupp med en egen stil.

Danskompaniet Les Ballets Trockadero de Monte Carlo är ute på sin första Sverigeturné som avslutas på lördagskvällen på Storsjöteatern.

Det finns en allvarlig bakgrund till hur gruppen bildades 1974. Fem år tidigare inträffade Stonewall-upploppen i New York. En väldigt viktig händelse för USA:s, och världens, gay-rörelse när HBTQ-personer demonstrerade våldsamt mot polisbrutalitet.

Upploppen var startgnistan för flera kulturella uttryck i New York, där Trockadero var ett.

– Vi är en gay-vänlig dansgrupp, givetvis tar vi ställning i den frågan. Men det här är inte en ”gay-show” och den tar inte upp den sexuella aspekten av ”crossdressing”. Det är en väldigt familjevänlig föreställning. Vi är bara ballerinor, säger dansaren och tränaren Raffaele Morra.

Han berättar att den svenska publiken har förstått vad de försöker göra med sin föreställning.

– Den är väldigt lätt att förstå. Det handlar om klassisk balett, som Svansjön, och vi försöker att göra de kvinnliga rollerna med en komisk aspekt.

– Vi överdriver stilen från den ryska baletten, men det är fortfarande klassisk balett när den är som bäst.

Så ni driver inte med dansen?

– Vi skrattar med balett, inte åt balett. Vi kan skratta åt dansares stolta beteende. Och vi döljer inte de misstag vi gör, och kan skratta åt dem också.