Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi är beredda att ta fortsatt ansvar

Det är dags att blicka tillbaka för att se en del av vad vi åstadkommit under den här mandatperioden 2011–2014.

Det har varit en stor utmaning att styra en kommun med socialdemokratiska värderingar och ha en borgerlig regering med helt andra värderingar. Det har inneburit att vi behövt kompensera, på olika sätt, det som nuvarande regering inte tagit ansvar för.

Stort fokus har därför varit på arbetslöshetsfrågor. Ungdomsarbetslösheten var 27 procent och vi satsade kommunala pengar som växlats upp i projektform. Resultatet blev att 122 ungdomar har kommit ut i praktik, studier eller arbete.

Sommarjobben till ungdomar har ökat eftersom vi ökat på budgeten för dessa.

Vi har återinrättat en kommunal arbetsmarknadsenhet och avsatt extra medel för att personer som varit arbetslösa länge ska få stöd och hjälp att hitta ett arbete. Vi har bidragit till att arbetslösa, via Kulturarvslyftet, fått arbete.

Skolresultaten har höjts tack vare att vi satsat extra medel till grundskolan. För att möta behovet av vuxenutbildning har vi skjutit till extra medel.

Barnomsorg kvällar, nätter och helger är infört vilket är nödvändigt om man ska kunna ta de arbeten som erbjuds. Förskole- och fritidspersonal har fått arbetskläder.

Vår kommun är utpekad som en kommun med hög barnfattigdom. Vi har därför infört avgiftsfri kulturskola och vi kan nu se att det nu finns många flera barn som deltar.

Mobil och bredband har varit stora frågor och föranlett både skrivelser och personliga möten med ansvariga på regeringsnivå.

Vi har även tagit fram en bredbandsstrategi i kommunen och kommer nu att bygga ett eget nät. Vi är ju inte intressanta för marknaden! Tillgången till bredband är en avgörande fråga , både för det befintliga näringslivet och för nyetableringar.

Brismarkgården, äldreboendet i Hoting, är nu kommunalt och det ger oss möjligheter att kunna erbjuda de anställda heltidstjänster.

”Salamaten” har ersatts av lokalt tillverkad mat vilket lett till att många flera äldre nu beställer sin mat från kommunens kök.

Vi är nu beredda att fortsätta ta ansvar för kommunens utveckling och det vill vi göra genom att fortsätta jobba för att vi ska bli en attraktiv kommun.

Vi sätter jobb och företagande, det livslånga lärandet och en bra kommunal service högst på dagordningen. Ett regeringsskifte 14 september kommer att ge oss goda förutsättningar för det arbetet!

Gudrun Hansson (S)

ordförandekandidat till kommunstyrelsen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel