Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Vi är ett av de bästa lagen"

Östersunds IK ratade båda två. Nu gör de i stället succé i Örnsköldsvik.
– Vi är ett av de bästa lagen i serien, säger Anton Grenholm, som spelar ihop med Brunflokompisen Sebastian Magnusson.

Annons

Grenholm och Magnusson, båda 22 år, var tillsammans med backen Victor Vängman Brunflos kanske tre bästa spelare i fjol. Alla tre borde ha varit högaktuella att plockas upp av Östersunds IK när Brunflo försvann ned i division 2.

Den ende som var nära en plats av Vängman, men han fick nobben av ÖIK efter provträning. Grenholm och Magnusson – radarpar i Brunflo – hamnade i stället i Örnsköldsvik, seriekollega med ÖIK. Där gör duon närmast succé.

Grenholm är delad ledare i poängligan med 16 poäng. Magnusson är nia på 12 poäng.

Bäste Östersundsspelare är Johan Skiöld som delad trea med 14 poäng. Pontus Dünesius näst bäst som 17:e med 10 poäng.

Hur är det Anton, känns det konstigt att du hamnade i Ö-vik istället för i ÖIK?

– Från början tänkte jag på det. Jag hade arbete och bostad i Östersund. Tryggheten fanns där. Men nu har jag fått släppa det. Nu tänker jag inte på det längre. Jag är bara glad att jag är här.

Övikstränaren Mikael Sundell är minst lika glad. Det var han som värvade den förra Brunfloduon.

– Ö-vik hörde av sig direkt efter säsongen i fjol. Mikael hade haft "Sebbe" på hockeygym och visste vad han kunde. När jag pratade med "Sebbe" hur Mikael var som tränare hade han bara positiva saker att säga. Då bestämde jag mig för att skriva på, menar Anton Grenholm, som dessutom fick bästa tänkbara start på säsongen.

Två mål i 3–1-vinsten borta mot just Östersund var förstås det optimala beskedet till ÖIK-ledningen.

I dag trivs han som fisken i vattnet i Örnsköldsvik. Både på isen och utanför.

– Allt är väldigt bra.

Hur bra är ni som lag betraktat?

– Vi är ett av de bästa i serien. När vi följer vår spelidé, åker mycket skridskor och sätter hård press på motståndarna, då är vi mycket bra.

Anton rankar sitt lag som bättre än Östersund. I alla fall just nu.

– Vi har bevisat det eftersom vi vunnit båda matcherna mot dem i serien.

Sundsvall verkar vara outstanding?

– Ja, de har ett tungt lag, men vi är inte så långt efter. Vi förlorade mot dem med 1–2, men ledde med 1–0 inför tredje perioden. Tyvärr vågade vi inte gå ut och vinna matchen

Ö-viks 5–2-seger mot Östersund i helgen gör att Ångermanlandslaget är trea och på play off-plats. Men Grenholm pekar på att det trots allt återstår nio matcher innan grundserien är klar.

22-åringens starka säsongsstart kan kanske också bero på den sensationella chansen han fick i augusti, att träna med NHL-klubben Minnesota Wild. Möjligheten kom tack vare driftige Brunfloledaren Tommy Samuelsson som använde sina kontakter på bästa sätt.

– Vet inte hur mycket jag ska tacka Tommy för den chansen, säger Anton, som tillbringade tio dagar på NHL-campen.

På campen fanns mellan 10 och 15 NHL-spelare från olika klubbar, men också spelare från AHL och college.

Hur gick det för dig?

– Bra. Jag är jättenöjd. Jag trodde det skulle vara större skillnad, men jag hängde ändå med. Det var en stor erfarenhet att få träna med NHL-spelare och umgås med dem på sidan om.

Enligt säker källa ville Minnesota skriva kontrakt med Grenholm för att slussa honom vidare till collegehockey, men det stupade på att han inte hade gjort motsvarande högskoleprov.

Dagarna i Minnesota stärkte förstås Anton inför flytten till Örnsköldsvik.

– Ja och det var också en riktigt bra genomkörare. Vi körde tre-fyra pass om dagen så jag var bra förberedd när jag kom hit.