Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi är för giriga för att socialismen ska kunna fungera

Christer Johansson anser att socialismen är lösningen när kapitalismen – enligt Johansson – kommer att göra bankrutt. Att många länder misslyckats med sina försök att införa socialismen menar Johansson kan skyllas på att den kapitalistiska världen – med USA i spetsen – saboterat ländernas försök att införa detta samhällsskick.

Jag tänker inte bemöta detta påstående. Dels för att jag håller med i vissa anförda exempel och dels för att jag inte är tillräckligt insatt i alla frågor.

 Men jag tvivlar på socialismen. Jag tror att vi blivit alltför giriga för att tanken på gemensamt ägande ska locka. Jag tror att svenskarna är nöjda med kapitalismen – åtminstone vid goda eller normala konjukturer.

Och nog avser väl Johansson att ett socialistiskt samhällssystem endast ska införas sedan svenska folket genom demokratiska val bestämt att så ska ske?