Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi är för giriga för att socialismen ska kunna fungera

Annons

Christer Johansson anser att socialismen är lösningen när kapitalismen – enligt Johansson – kommer att göra bankrutt. Att många länder misslyckats med sina försök att införa socialismen menar Johansson kan skyllas på att den kapitalistiska världen – med USA i spetsen – saboterat ländernas försök att införa detta samhällsskick.

Jag tänker inte bemöta detta påstående. Dels för att jag håller med i vissa anförda exempel och dels för att jag inte är tillräckligt insatt i alla frågor.

 Men jag tvivlar på socialismen. Jag tror att vi blivit alltför giriga för att tanken på gemensamt ägande ska locka. Jag tror att svenskarna är nöjda med kapitalismen – åtminstone vid goda eller normala konjukturer.

Och nog avser väl Johansson att ett socialistiskt samhällssystem endast ska införas sedan svenska folket genom demokratiska val bestämt att så ska ske?