Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi är förlorare i berättelsen om landsbygden

I torsdags startade konferensen ”Kampen om varumärket – vem skapar bilden av landsbygden?” i Bräcke.

Orsakerna till att vi i Bräcke kommun tagit det här initiativet är att vi som landsbygdsbor tröttnat på att bli beskrivna som problematiska.

Vi känner inte igen oss själva i bilden som kablas ut i media. Vi skildras med någon annans perspektiv. Som om vi vore statister i berättelsen om urbanisering och tillväxt.

För mig är verkligheten en helt annan. Bräcke ligger mitt i världen. Vi är huvudpersonerna i våra egna liv.

Men eftersom de lokala redaktionerna har försvunnit från landsbygden blir reportagen från platser som Bräcke många gånger utan bakgrund, eller så publicerar man okritiskt en eller annan rankning.

Ska man hålla sig till fakta så hamnade Bräcke i år lägst i tidskriften Fokus rankning ”Bäst att bo”. Det är skillnad på det och att utses till Sveriges sämsta kommun, som ÖP vill ha det till.

Reportrar som inte känner till vardagen här faller lätt in i att berätta en invand berättelse. Och i den berättelsen är vi förlorare.

Samtidigt påverkas vi av samhällsutvecklingen. Det är långt ifrån enkelt att företräda en kommun som både måste förhålla sig till att stå för god välfärd till en minskande befolkning, ökade krav från staten och inte minst medborgarnas förväntningar på att vara en motor för tillväxt.

Vi vill skapa ett tillfälle att på allvar få reflektera över de här frågorna, och konferensen handlar inte om att ”Bräcke ska få rätsida på varumärket”. Den är ett sätt att lyfta frågorna om landsbygd i medieskugga och den urbana normen i hela det svenska samhället.

Jag hoppas att den här konferensen kan vara ett avstamp för en större diskussion om hur systemen hänger ihop, vilka strukturer som vi rör oss inom och en ny syn på landsbygden.

Inte som frånvaron av staden, utan som en plats med eget värde. En plats man är stolt över att höra till. En plats som är väl värd att rapportera från.

Sven Åke Draxten (S)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel