Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Vi är inte ett enfrågeparti”

Peter Johansson har varit engagerad i Sverigedemokraterna i två år och hoppas på en plats i kommunfullmäktige till höst­en. Han tycker att det behövs nya idéer i kommunpolitiken i Östersund och är kritisk till hur kommunen har styrts.

Vilken fråga tycker du har varit viktigast i Östersund under den senaste mandatperioden?

– Skolfrågan och barnomsorgen. Men jag tycker inte att man lyckats speciellt bra i de frågorna. Flera skol­or har lagts ner, det harmoniserar dåligt med Pisa-mätningarna. Vi kommer att få brist på skolplatser, man kan inte överbelasta de som finns.

Vilken fråga kommer att bli viktigast under kommande fyra år?

– Försöka få tillbaka en del av den välfärd som vi förlor­at. Bättre skola, barnomsorg, äldrevård, sjukvård. Få ner ungdomsarbetslösheten. Sänka bensinskatten. Infrastrukturen och en lev­ande landsbygd är viktigt, och att stoppa den massiva invandrings- och flyktingpolitik som bedrivs idag.

Varför blev du Sverige­demokrat?

– För att Sverige är på väg ut på väldigt djupt vatten, jag vill ha en förändring. Jag liknar Sverige vid programmet ”Skuldfällan”. Vi lånar hela tiden pengar, Sverige är på väg att bli ett andra Grekland om vi fortsätter i den här takten. Det vi lägger ut på massinvandring kostar flera miljarder. Vad man än pratar om hamnar man här, för det är här pengarna hamnar. Jag förstår att de behöver hjälp, men man ska hjälpa på rätt sätt och de ska vara här den tid de behöver. Jag har varit politiskt engagerad i två år och följt Sverigedemokraterna i fyra år, jag ville vara säker på att det inte är ett rasistiskt parti och det tycker jag vi visat att vi inte är. Vi är inte ett enfrågeparti.

Hur tänker du om att det i ditt parti finns en hel del kontroversiella politiker? Till exempel Kent Ekeroth som fick vara kvar trots järnrörsskandalen, ell­er senast Michael Rosenberg som ljög om sin kriminella bakgrund.

– Jag är personligen inte insatt i detta och har fullt förtroende för medlemsutskottet och partistyrelsen i dessa frågor.

Vad tycker du är kärnan i ditt parti när det gäller kommun­politiken?

– Skola, vård, omsorg, pensionärer, arbetslösheten speciellt för de unga, djurskydd­et, energipolitiken, miljön. Jag brinner mycket för glesbygd och infrastruktur och i det är allt det där viktigt. Hur vi än pratar så hamnar vi på flyktingpolitiken. För att få pengar till allt annat måste vi begränsa den.

Skiljer sig Sverige­demokraternas politik lokalt jämfört med riksdagen?

– Inte mycket, men något kanske. Vi provar att följa en röd tråd och har en bra kommunikation med riks i olika frågor som vi kan ventilera med varandra.

Vad tycker du har skötts sämst i kommunen under senaste mandatperioden?

– Skolan, barn och omsorg, bostäder, flyktingmottagandet, ungdomsarbetslösheten.

Vad har gjorts bäst?

– Finns inget direkt stort utropstecken som jag ser det. Det har varit dåligt på alla fronter. Det är inte dåliga människor som styr men jag tror inte man ska sitta vid makten för länge, det blir slentrian.

Hur vill du att Östersund ska utvecklas?

– Jag vill att Östersund skall utvecklas och vara den stad den en gång var, nu har den tappat fotfästet och behöver nya fräscha idésprut­or inom lokalpolitiken. Tryggt att bo och leva, stark gemenskap, låg arbetslöshet, kommunal skola i världsklass och sjukvård med nöjda vårdtagare.

Hur ska vanliga människor göra för att påverka?

– Man ska inte bara tycka utan påverka genom att rösta på vad man tycker är bra och vad man själv står för. Prata med oss politiker, det är detta vi är till för.

STAFETTFRÅGAN

Från Ingrid Gustafsson, KD, till Peter:  Vilken är er värdegrund?

– Alla människors lika värde, säger Peter.

Peters fråga till Folkpartiets Pär Löfstrand:  Är ni för en ökad flyktingmottagning till Östersund?

Ålder: 55 år

Gör: Arbetar som politisk sekreterare åt Sverige­demokraterna Jämtland/Härjedalen

Bor: Östra Odensala

På ledig tid: Umgås med min son Jonas, 10 år

Beundrar: Min son, att han står ut med den situation som råder just nu. Jag jobbar väldigt mycket och han har förståelse för det.

För: Ett demokratiskt samhälle med alla människors lika värde.

Emot: Orättvisor.

Personlig hjärtefråga: Barnomsorg, skola, äldre­vård, sjukvård och en levande landsbygd.

Har du en fråga du vill att vi ska ställa till någon av politikerna? Eller till alla?

Maila oss på: tipsa@100procentostersund.se

Detta är 100% Östersunds möten med politiker i Östersunds kommun inför valet.