Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Vi är norra Sveriges tangomecka"

Ås har blivit något av ett centrum för tango. I helgen var det dags igen då tangofestivalen arrangerades för 21:a gången.

Föreningen TangoJamt hade ordnat ett fullmatat program, som bland annat innehöll tangokurser i föreningshuset och i Torstas lokaler. Ett 70-tal personer deltog i årets höstfestival och många av deltagarna återkommer varje år.

– Vi har folk här från hela Sverige. Vi är norra Sveriges tangomecka, det här är Norrlands största och bästa tangofestival, säger Bertil Eriksson, som har varit med sedan starten.

Det hela började för snart elva år sedan med att en kvinna i Ås ville lära sig att dansa tango och hennes kusin, som var tangolärare i Stockholm, höll i den första kursen. Intresset var stort redan från början och Bertil Eriksson, som var aktiv inom danssektionen på föreningshuset, blev en av de drivande krafterna i föreningen TangoJamt som bildades några år senare.

– Tangon är en fantastisk dans där man har en otrolig kommunikation både inom paret och med musiken. Varje dans har sin tjusning, men tangon har något speciellt.

• Är det lika roligt nu som när ni började för drygt tio år sedan?

– Tango är fantastiskt. Man kan inte sluta när man väl har börjat, säger Bertil Eriksson.

Höstfestivalen brukar locka uppemot 130 personer och anledningen till att det blev färre deltagare den här gången beror, enligt Eriksson, på att en tangofestival arrangerades i Trondheim samtidigt. Norrmännen stannade hemma och dansade den här gången. Men 1-3 februari kanske de kommer tillbaka, då är det tangofestival i Ås igen och Bertil Eriksson ser redan fram emot både dansen och de snöskulpturer som då ska stå klara utanför föreningshuset.