Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Vi är otroligt nöjda och glada"

Det enda rena damlaget i en av världens tuffaste tävlingar – VM i multisport i Costa Rica – var svenskt. Två av lagmedlemmarna var dessutom från Jämtland – Linnéa Grahn från Brunflo och Anna Gredander från Östersund utgjorde halva styrkan i laget Team Ducati.

Annons

För tjejerna började VM redan förra året då de fick iden att anmäla sig. Idén växte till något som skulle visa sig bli det största projektet någonsin och de genomförde nio tuffa dygn tillsammans med fysisk ansträngning, sömn-, mat- och vattenbrist samt skavsår och illamående.

Startskottet gick 29 november i Costa Rica. Genom oplöjd mark kämpade sig Team Ducati Bicycles från gränsen mot Panama i söder, till Nicaragua i norr, bollandes från kust till kust – en sträcka på sammanlagt över 800 kilometer. Tävlingen innehöll momenten vandring, cykling, kajakpaddling och forsränning.

Den första delen av bestod av cykling. Över tio timmar tog det att transporteras genom lerig terräng och tät djungel med kraftig höjdstigning.

– Vi fick lyfta fram cyklarna nästan hela vägen, berättar Linnea Grahn per mejl.

Andra sträckan var nattpaddling genom ett krokodiltätt område där röda reptilögon iakttog de tävlande från strandkanten. Efter en längre paddling än planerat, missade Team Ducati tidvattnet och blev strandade i sju timmar innan de kunde fortsätta.

Efter 55 timmar väntade ett obligatoriskt stopp på fyra timmar för alla lag med chans till vila och återhämtning. Därefter påbörjades det kämpiga vandringsmomentet.

– Vi fick då informationen att dåligt väder var på väg in och blev avrådda från att börja turen, berättar Linnéa Grahn.

Andra lag hade fått samma besked och de fyra tjejerna beslutade sig för att avstå från vandringen för att kunna fullfölja de resterande delarna i tävlingen. Tillsammans med tolv andra lag övernattade Team Ducati och blev sedan transporterade till forspaddlingen som skulle ta dem till starten där det 89 kilometer långa paddlingdmomentet skulle inledas. Ett moment  som visade sig bli den bästa sträckan för laget i hela tävlingen.

– Vi höll bra fart och rytm och sov intervaller medan vi paddlade genom magnifik natur. Därefter packade vi ihop kajakerna och påbörjade den 18 kilometer långa vandringen mot sista cykelsträckan, informerar Linnéa Grahn. 

Termometern visade 36 grader, vinden var obefintlig och skuggplatserna var få. En av tjejerna i laget fick stora utslag på benen och fötterna och blev yr och illamående. Men med bara fem kilometer kvar fortsatte de att gå. 

Sista sträckan var cykling igen. Det blev en tuff etapp för hela laget. Leran och de steniga, gropiga grusvägarna gjorde att de tappade känseln i både händer och armar och värmen, kombinerat med orealistiska kartor, gjorde navigeringen komplicerad. 

Många elitlag bröt men Team Ducati höll sig kvar i tävlingen ända till mållinjen där de blev varmt välkomnade. 

– Vart mål var att faktiskt komma i mål och det klarade vi. Vi är otroligt nöjda och glada, avslutar Linnéa.

 ---------------------------

Tävlingen pågick från 29 november till 12 december.