Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Vi är på rätt spår"

Vikingar mot älgar. Eller två lag utan seger i Ligan. Det handlar om Solna mot Jämtland.
– Vi är på rätt spår, slår Torbjörn Gehrke fast inför tisdagsmatchen.

Den karismatiske Jämtlandscoachen såg väldigt stora framsteg hos sitt lag i derbyt mot Sundsvall. Jämtland spelade stundtals stor basket i 32 minuter innan man tappade några fundamentala bitar och bjöd in Sundsvall i matchen.

– Vi har sett filmen från matchen och i början var vi grymt bra. Med lite bättre skytte kunde vi ha haft en jättestor ledning. Men i fjärde perioden blev vi fega och på filmen ser vi att vi gjorde vi hela 16 anfall i rad som inte var bra, menar Gehrke.

I hans förproducerade manus till bortamatchen mot Solna står det förstås så här: "Fortsätt att i huvudsak spela som vi gjorde i de tre första perioderna mot Sundsvall".

Annars då: vad är den stora frågan inför Solnamatchen?

– Det finns ingen stor fråga. Jag kan inte värdera Solna just nu. Dessutom är de inte där de kommer att vara senare på säsongen. Jag räknar till exempel med att James Washington ska göra debut mot oss. Vi måste fokusera på vårt, det vi kan påverka.

– En av de viktigaste sakerna som vi i Jämtland måste tänka på är att vara tålmodig i vårt lagbygge. Vi ska fortsätta att tro på det som är unikt för oss och det som är genomförbart.

Jämtlandscoachen gillar inte att vi redan nu börjat tala om vinster och förluster och mäter den exakta framgången i antalet vunna matcher.

– För mig handlar det först om prestationen. Det här är ett ungt, mycket hungrigt och ambitiöst lag som hela tiden tar utvecklingssteg. Vi är på rätt spår. Om vi fortsätter att göra rätt saker kommer segrarna.

Gehrkes ambition är att förlänga antalet "bra minuter" från Sundsvallsmatchen.

– Då hade vi 28–30 minuter som var riktigt bra, men om vi kan sträcka ut det till 32–34 minuter, då...

Om jag säger att nyckeln är att få i gång Andreas Person...?

– Haha! Det skulle inte göra saken svårare i alla fall. Andreas har varit mer intensiv och aggressiv på träningarna, men han får inte riktigt i alla bollar i korgen som han vill. Samtidigt har han kommit hit sent medan alla våra andra spelare nästan har två och en halv månad tillsammans.

En spelare som inte följer med till Solna är Andreas Karlsson. Hans fotledsstukning är klart på bättringsvägen, men det lär dröja kanske en vecka till innan han kan vara redo.

– Vi kommer inte att ändra i spelet, men det blir en tajtare rotering. Stefan (Zivkovic) blir komboguard och Gustav flyttas ut som tvåa.

Gehrke kommer också att försöka förlita sig på egen slagstyrka i stället för att scouta "sönder" motståndet.

– Mot Umeå lade vi ned mycket tid på att se vad de gjorde och det var ju inget genidrag, ha-ha!

– Det är lätt att man tappar fokus på sitt eget spel när man tänker så. Mot Sundsvall hade vi mer fokus på oss själva och då gick det också bättre.

Läget:

Två lag som står utan segrar så här långt. Solna föll klart i premiären mot Uppsala och Jämtland har hunnit med två försök utan att lyckas.

Samtidigt är det två lag som gjort sena ändringar i truppen. Bara dagar innan premiären skickade Solna hem amerikanen Devonta White och ersatte honom med James Washington, i fjol med Nässjö. Washington hann dock inte bli spelklar till Uppsalamötet. Även isländske landslagscentern Sigurdur Thorsteinsson värvades sent. Han hann dock göra debut i Uppsala.

Jämtland har ersatt skadade Mario Pesut med Andreas Person och efter två matcher väntar sig Jämtland mer av den landslagsmeriterade guarden.

Kommentarer;

Solna: Har gjort som Jämtland; bytt mer än en förstafemma och ersatt med mestadels unga, svenska spelare. Medelåldern är 20.8 år. Hela förstafemman är borta (Mats Levin, Jim Nyström, Erkan Inan och insideduon Stavros Toutziarakis och Taj McCollough).

Alexander Lindqvist är tillbaka i Solnahallen och kommer att få bära ett tungt lass som skytt. Han var faktiskt bäste svenske poänggörare i fjol i ligan. James Washington är också ny. En vänsterhänt pg från Nässjö med stora kvaliteter.

På insidefronten satsar Ray Ailus på två "biffar". Spanske Miguel Montanana (34 år – 206 cm) och isländske Siggi Thorsteinsson. Komplettera med atletiske amerikanen Jaron Jones och Solna har en högkapabel förstafemma.

Jämtland: Gjorde en mycket lovande insats mot Sundsvall och med lite mer ledarskap i sista perioden hade laget förmodligen vunnit matchen.

– I tredje perioden slog vi av på det som var väldigt bra, men totalt sett är vi på rätt spår. Nu ska vi fokusera på oss, på prestationen och inte snacka så mycket om vinster och förluster. Vinsterna kommer när vi gör rätt prestationer, menar Torbjörn Gehrke.

Notera: James Washington var fortfarande inte spelklar under måndagen. För Jämtland saknas Andreas Karlsson (fotledsstukning) och Jimmy Widell (ryggen). Samuel Mukooza har precis kommit hem från Afrikanska Mästerskapen och har ännu inte licens för spel i Jämtland.

Senaste möten:

Solna har vunnit sju raka matcher mot Jämtland. Senaste segrarna kom 2011/12, då Jämtland vann en hemma och en på bortaplan. Båda gångerna gjorde Evaldas Zabas 26 päng.

Kommande matcher:

Tisdag: Umeå–Borås, Nässjö–Södertälje. Torsdag: LF–Solna. Fredag: Örebro–Nässjö, Borås–Sundsvall, Jämtland–Uppsala. Lördag: Södertälje–Umeå.