Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi är redo att leda ny region

Den socialdemokratiskt styrda majoriteten i landstinget, där numera bara Vänsterpartiet återstår som stödparti efter Miljöpartiets avhopp, skyller konstant sina tillkortakommanden och det ekonomiska moraset på den Alliansstyrda regeringen.

Landstingets majoritet har svårt att förstå att det är de som har det yttersta ansvaret för ekonomin i landstinget. Men för att reda ut begreppen och klargöra vad som faktiskt hänt inom vården, sedan regeringen tillträdde 2006, vill vi presentera lite siffror som talar för sig självt:

• En historiskt stor satsning på vård och omsorg med 22,6 miljarder kronor.

• Antalet läkarutbildningsplatser har ökat med 11 procent och sjuksköterskeutbildningsplatser med 5 procent.

• Antalet vårdcentraler har blivit 150 stycken fler, eller 15 procent till följd av regeringens hälsovalsreform.

• Antalet apotek är nu 330 stycken fler och har ökat med 36 procent, tack vare regeringens apoteksreform.

• Vårdköerna har minskat så att andelen patienter som behöver vänta mer än 90 dagar har halverats, tack vare regeringens stimulansbidrag och kömiljard.

• Kvaliteten har förbättrats och andelen påverkbara dödsfall har minskat med 17 procent. Dödlighet efter hjärtinfarkt och stroke har minskat med 5–10 procent och allt fler överlever i dag de vanligaste cancerformerna, tack vare stimulans till ett bättre kvalitetsarbete.

Förutsättningarna för att landstingen ska kunna administrera och tillhandahålla vård har alltså avsevärt förbättrats sedan Alliansregeringens tillträde 2006.

Med dessa kalla fakta presenterade förstår både medborgare, patienter och vi moderater, centerpartister och folkpartister i Jämtlands läns landsting, att den trötta sittande majoriteten sedan lång tid tillbaka gett upp styret och ledningen av landstinget.

M, C och FP är beredda och har lösningarna för att leda den nybildade regionen, som av allt att döma blir verklighet från 2015. En region som vi ska leda med framtidstro och engagemang – allt för att möta våra medborgares behov.

Med detta sagt vill vi samtidigt passa på att önska våra politiska motståndare, våra väljare, samtliga medarbetare i landstinget och övriga medborgare i vårt län en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År 2014!

Christer Siwertsson (M), oppositionsråd

Susanné Wallner (M), gruppledare

Thomas Andersson (C), gruppledare

Finn Cromberger (FP), gruppledare

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel