Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

– Vi är som ett rockband

– Egentligen kan jag tycka att vi är lite som Led Zeppelin, som på sin tid blandade både rock, jazz och folkmusik på ett nytt sätt.

– Man skulle lika gärna kunna kalla oss ett rockband. Jag är den ende i bandet som har en bakgrund i jazzen, de andra tre kommer från rock och pop.

Det säger Dan Berglund, 50, född och uppvuxen i Pilgrimstad, som 2008 bildade Tonbruket - orkestern som i onsdags tog emot sin tredje Grammis - för sin tredje skiva.

Och i morgon, lördag, spelar de på Birka folkhögskola.

Man kan enkelt slå fast att det är högt utvecklad tajming när Klubb SAM lyckats boka ett av Sveriges mest prisbelönta band till Ås.

Tonbruket bildades sedan Berglunds mångårige spelkamrat Esbjörn Svensson sommaren 2008 omkom i en dykolycka i Stockholms skärgård.

Esbjörn Svensson Trio fick sammanlagt fem Grammisar, nu har Dan fått ytterligare tre med sin nya konstellation.

– Det kändes helt galet i onsdags. Jag trodde verkligen inte vi skulle vinna denna gång. Hade inte en aning.

Bland övriga nominerade fanns Jonas Kullhammar och soundtracket från filmen "Monica Z". Varför får ni priset återigen, tror du?

– Jag skulle gissa att juryn gillar att vi inte följer några genrer eller gränser. Vi experimenterar och prövar oss fram.

Med lördagens spelning återvänder Dan Berglund till platsen där han började spela kontrabas, Birka folkhögskola.

– Det var nog Gustav Hylén som fick mig att börja, han tipsade om att jag kunde sätta en mick på basen. Då plötsligt insåg jag hur kul det instrumentet var.

Från början spelade Dan hårdrock med några kompisar hemma i Pilgrimstad, då var han gitarrist, men tre gitarrer var för mycket, så Dan tog basen.

I början av 80-talet gick han två år på Birkas musiklinje samtidigt som bland annat Gustav Hylén och Bosse Lindberg, som båda kom att ingå i Hoven Droven. Baslärare var Walter Granlund, som en del elever sägs ha varit rädda för:

– Walter var sträng, men det fanns absolut ingen anledning att vara rädd för honom, han var bra, skrockar Dan.

Så vilken musik är du mest inspirerad av just nu?

– Vi har lyssnat en hel del på The Haunted från Göteborg, hård metal som är jäkligt bra. Gamle sångaren i Blur har också en bra skiva. I bilen hör vi mycket på sånt som Johan har i sin ipod, han har bra koll.

Så hur skriver ni musiken?

– Just nu har vi inte hunnit skriva mycket nytt, vi har turnerat väldigt intensivt. Men vi försöker vara helt öppna, ändå känner vi snabbt vilka låtar som passar för oss, vi tänker väldigt lika hela gruppen.

Vid lördagens konsert kan inte trumslagaren Andreas Werlin vara med, han ersätts av Ola Hultgren, som känner gruppens musik väl.

• Lördag 22 februari 20.00 Birka folkhögskola