Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi återupprättar kunskapsskolan

Vänstervågen efter 1968 sköljde ända in i klassrummen. Studentexamen och betyg avskaffades. Resultatstyrning och utvärdering blev svordomar. Lärarnas status monterades ner och man bokstavligen bar ut katedrarna från klassrummen.

Med tiden kom katederundervisningen mer och mer att ersättas av självständigt arbete. Allt som varit mätbart, viktigt och strukturerat har sedan dess sopats bort, lärarnas auktoritet likaså och stök i klassrummen har kommit som en följd av detta.

Att inte utvärdera människors kunskaper eller att ha tydligt uttalade kunskapsmål är det som kännetecknar det som kallas en flumskola och det är det vi i Folkpartiet vill ändra på.

I flumskolan blev arbetarklassens pojkar de stora förlorarna. Sju stycken. Det är så många kommuner i Sverige där pojkar har högre betyg i skolan än flickor – 7 av 290 kommuner.

Det stämmer som Marianne Ståhlberg påpekar, att läroplaner antagits av borgerliga regeringar. Flera av dem, även den från början av 1990-talet, hade för otydliga mål.

Även Folkpartiet har varit delaktigt i dessa beslut. Jan Björklund har också varit tydlig med det. Men detta handlar inte om att peka finger, utan om att vända en lång och olycklig utveckling

Några exempel på det är lärarutbildningen som gjordes om på 1980-talet, då lågstadielärarutbildningen avskaffades, och 2001 års lärarutbildning, som var ännu mer otydlig, och speciallärarutbildningen som avskaffades helt. Utöver detta genomfördes kommunaliseringen av den svenska skolan. Allt ett resultat av Socialdemokraternas skolpolitik.

Folkpartiet har nu lagt om skolpolitiken och gett den ett tydligare fokus på kunskap.

Vi har infört ny läroplan med nya kursplaner, ny betygsskala, betyg från årskurs 6, ny skollag, ny lärarutbildning, ny gymnasieskola och lärarlegitimation. Denna omläggning har varit nödvändig.

Det reningsbad som svensk skola nu genomgår handlar om att återupprätta kunskapsskolan.

Pär Löfstrand (FP)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel