Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi behöver ett vinter-OS

Vinter-OS i Sotji riskerar att bli ett problem för den olympiska tanken.

I en korrumperad och odemokratisk nation ska man för svindlande 50 miljarder dollar bygga om en sommardestination till värd för olympiska vinterspel. Anrättningen kryddas med anti-gaylagar och stora miljöproblem.

Kontroverserna runt Sotji starkt talar för ett vinter-OS i Sverige. Vi är ett av få länder som kan visa omvärlden hur ett ekologiskt, socialt och ekonomiskt hållbart vinter-OS kan genomföras, och därmed positionera Sverige på den globala scenen från en modern och framtidsbejakande värdegrund.

Ett vinter-OS i Sverige skulle kunna bli något så fantastiskt som en uppvisning i modern demokrati och en unik möjlighet för vår huvudstad.

Miljöborgarrådet Per Ankersjö (C) i Stockholm, som nyligen i debatten kritiserat tanken på ett OS i sin hemstad, skulle tjäna på att lyfta in det nationella hållbara tillväxtperspektivet. OS är hela Sveriges angelägenhet, inte minst ur ett näringspolitiskt perspektiv.

Besöksnäringen inklusive evenemangsindustrin har utvecklats till att bli en basnäring för Sverige. En besöksnäring som ska fördubbla sin omsättning till 2020. I detta spelar idrotten en stor roll både som reseanledning, underhållning men också som viktig del i folkhälsan.

Är ett vinter-OS dyrt? Ja. Är det för dyrt? Nej, det behöver inte vara det. Inte ens om en statlig garanti, som ju är nödvändig, till någon del skulle behöva infrias.

Inte i jämförelse med de hundratals miljarder som investerats under åren i branscher som varit under tillväxt eller regress. Ett vinter-OS skapar arbetstillfällen och tillväxt på både kort och lång sikt.

Göteborg har med både VM och EM i friidrott erhållit den trampolineffekt som gjort staden så framgångsrik inom besöks- och eventområdet.

För att inte tala om Alpina VM i Åre 2007, där siffrorna om den lokala tillväxten talar sitt tydliga språk också ur ett samhällsekonomiskt perspektiv.

Under perioden från beslutet 2002 till genomförandet 2007, kan man bland annat konstatera att antalet nya företag ökade med 32 procent, gästnätter 22 procent och befolkningsökningen 4 procent. Åre blev Årets tillväxtkommun 2006.

Men idrotten då? Ja naturligtvis! Men glöm inte att detta egentligen är en näringspolitisk fråga, med idrotten som scen. Idrotten, den är grädden på moset. Evenemanget som vi upplever och njuter av, och där vi i Sverige är sportsligt starka på vinterscenen.

Därför är stödet inom idrotten för ett vinter-OS i Sverige också mycket starkt. Inte minst för att ett OS skulle ge ny energi till den egna idrotten och idrottsrörelsen. En folklig idrottsrörelse som betraktas av omvärlden med avund och som är en av grundvalarna i folkrörelsernas Sverige.

I regeringsförklaringen från 2006 fastslog man att Sverige skulle satsa på stora evenemang. Nu är det upp till bevis. Vi behöver ett vinter-OS i Sverige. Och vi kan erbjuda världen framtidens hållbara alternativ.

Lasse Lindqvist

tidigare vd för Alpina VM 2007 i Åre