Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi behöver fler Abir i politiken

Poängen med en representativ demokrati är att den ska representera folket. Det är en uppenbar brist att så många grupper som har en given plats i det svenska samhället, ändå är underpresenterade i den politiska apparaten.

Det är ett tydligt tecken på att det finns trösklar. Osynliga måhända, men ytterst kännbara för den som stöter i. Hur många svenskar med invandrarbakgrund är egentligen på plats i kommun- och landstingsfullmäktige, i riksdag och regering? För få.

I många fall drivna, engagerade personer som gjort stora uppoffringar i hopp om att finna en fristad i ett mer demokratiskt och rättvist samhälle.

De har kommit till ett land där invånarna är så vana med friheter och rättigheter att många glömt bort att det är en färskvara som måste underhållas med ett mått av delaktighet och eftertanke. Åtminstone via vald representant.

Varför släpps inte dessa människor in i det demokratiska system vi utformat? Varför får de sitta på avbytarbänk i samhället? Frågorna besvaras inte med Moderaternas förslag till hårdare tag i invandringspolitiken som kom i veckan.

av främlingsfientliga strömningars potentiella procentenhet glömmer Moderaterna bort det väsentliga.

Det är inte de invandrade som är problemet, utan samhällets felaktiga sätt att möta dem som skapar arbetslöshet och segregering. Det är ett problem att dessa människor betraktas som invandrare inom all överskådlig framtid och aldrig får graderas till invånare i klass med andra.

Att få fler svenskar med invandrarbakgrund att representera det svenska folket i politiska instanser är kanske inte det enklaste sättet att rätta till denna obalans. Men det skulle vara en bra väg att gå.

Det behövs fler som Abir Al-Sahlani i vårt politiska landskap. Hon är nummer tre på centerns lista till EU-valet. Just nu arbetar hon som politiskt sakkunnig. Född 1976 bidrar hon kraftigt till att decimera snittåldern.

Dessa faktorer är varken det främsta eller enda skälen att gärna se henne ta plats i EU-parlamentet nästa mandatperiod. Hennes övertygelse och engagemang inför uppgiften att formera EU till att hjälpa skapa en fredligare och bättre värld är grundinställningen som bör ta henne dit.

Men bara genom att finnas med bland kandidaterna visar hon vilken potential som finns, om Sverige och fler partier än Centern tar den till vara.

Låt oss göra upp med fördomar, diskriminering och ologiska trösklar- i bostadskön, hos polisen, på arbetsmarknaden och i politiken. Släpp fram fler ”Abir” i politiken.