Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi behöver fler företagare med modet att tänka nytt

En artikelserie i ÖP har förmedlat en dyster bild av en kvinna som driver företag, Margaretha Lindbäck.

En debatt om företagande, projekt och offentliga medel har inte låtit vänta på sig. I sin roll som projektledare har antytts att Lindbäck tillskansat sig medel och inflytande på bekostnad av tjänstemän på länsstyrelse och tillväxtverk som ställts utan ansvar.

Hon utmålas som skurken som haft mage att inte bara hitta på utan dessutom lyckats få beviljat en rad utvecklingsprojekt riktade till kvinnor som driver företag.

Bilden är inte bara olycklig, den kan vara direkt hämmande för kvinnors och flickors möjligheter att utveckla nya arbetstillfällen och verksamheter. Vem vågar skylta med sitt namn i projektsammanhang?

Vi kan också se att diskussionen kan få konsekvenser för huruvida näringslivet över huvud taget ska kunna ha inflytande över offentliga utvecklingsmedel framöver.

Jämtland och Sverige behöver fler företagare som förstår sig på stödsystemen så att dessa medel hamnar just bland företagare där de kan göra omedelbar nytta.

Vi behöver fler projektledare med modet att tänka nytt. Vi behöver fler, inte färre, företagare med särskilda kunskaper i hur man tillgodoser företagande kvinnors och mäns behov att utvecklingsinsatser. För fler jobb och ökade skatteintäkter.

Sedan 1990 har vi erfarenhet av att driva företag i såväl Jämtland som Göteborg. I uppdrag har vi på olika sätt jobbat med att stärka företagsamheten och näringslivet i Jämtland/Härjedalen samt Västra Götalandsregionen, inte minst med fokus på kvinnors företagande.

Uppdragen har skett i kontakt med företagare, tjänstemän på länsstyrelse, kommun, verk och departement, politiker och företagarorganisationer med flera. Allt som oftast med en tydlig ansvarsfördelning och tydliga roller.

Att driva utvecklingsprogram, kurser och rådgivning med offentliga medel sker ofta i projektform. Att utveckla näringslivet genom dessa medel är vanligt förekommande över hela landet, också egna företagare är i behov av professionellt stöd för sin kompetensutveckling.

Omvärlden förändras i en rasande fart och den företagare som väljer att blunda för förändring får se sig omkörd av andra som följer med i utvecklingen, man måste utveckla sin kompetens.

Så vem vet bäst vad just företagare behöver för att utvecklas? Är det tjänstemannen på Tillväxtverket? Eller är det företagaren med fingertoppskänsla från en daglig kundkontakt som vet vilka insatser som behövs? Eller är det en kombination där företagarens utvecklingsidéer finansieras genom kloka tjänstemän som följer direktiv från insiktsfulla politiker med mod att prioritera utveckling och tillväxt?

För befintliga och nya arbetstillfällen är det nödvändigt att företagare väljer att utveckla sin kompetens i form av nätverk, kunskaper och erfarenheter – varför inte genom nya idéer i projektform?

Andrea Jovell

Vidunderlig AB

Tina Fors

Fors PR

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel