Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi behöver fler som vågar och orkar ge sig in i debatten

De flesta ibland oss är rätt så vettiga. De allra flesta vill ha ett rättvist samhälle där alla får plats, oavsett kön eller etnicitet.

Ibland måste man komma ihåg det, när hatarna kryper fram ur sina hålor och försöker suga ur allt vettigt liv ur samhällsdebatten.

Ofta dyker de upp på nätet, inte sällan väljer de att vara anonyma så kan de sprida sina fulheter utan att behöva ta ansvar för det. Det fanns en tid då jag tyckte det vara ganska kul att bemöta sådana kommentarer.

Men jag gav snart upp. Det tog för mycket energi. Som tur är finns det de som orkar kämpa. Ta Sonja och Emerentia till exempel, som i veckan gav SD:aren Erik Almqvist svar på tal. Förra veckan skrev han så här på Twitter, under hashtagen Samtycke:

EA: "Jag tycker att fotbollsspelare som blir tacklade ska anmäla för misshandel om inte båda parter innan upprättat kontrakt".

Sonja går då in och svarar: "Vad menar du?"

EA: "Att man har visst egenansvar för vad man ger os in i".

Sonja: "Då är ju du i så fall i allra högsta grad ansvarig för hot som du tar emot pga din politiska hållning".

EA: "Säger lite om dig om du tycker man har rätt att hota oliktänkande?"

Sonja: "Det tycker jag inte. Resonemanget är ditt. Du har ju gett dig in i politiken frivilligt. Ta nu lite ansvar för andras våld".

EA: "I min värld har man rätt till åsikter utan att behöva acceptera våld och hot".

Nu ger sig Emerentia in i diskussionen och svarar Erik Almqvist: "Och i min värld har en rätt att säga nej och få det nejet respekterat".

EA svarar: "I min värld också (Vad det nu har med diskussionen att göra)."

Emerentia: "Du började ju med att hashtaga Samtycke och säga att en får tåla leken om en gett sig in i den".

EA: "Nej"

Sonja avslutar: "Menar du ja?"

Ett fantastsikt avslut på en diskussion som började med ett så dumt uttalande. Vad kan han möjligtvis svara på det utan behöva inse att hans argument inte räcker till?

Vad hela den här twittertråden säger är att vi behöver fler som Sonja och Emerentia. Vi behöver fler som vågar och orkar ge sig in i debatten och som kan argumentera och diskutera sakligt och värdigt. Låt oss slipa våra vapen och tillsammans ge oss ut i kamp. Vem vet, kanske Erik Almqvist till slut fattar att det inte är okej att sexuellt utnyttja någon som säger nej med argumentet att man inte förstått vad hon menat. Och slutar försöka få förslaget om samtycke att likna tacklingar i en fotbollsmatch.