Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi behöver fler unga som jobbar inom industrin

Strömsund är unikt gällande industritraditioner i Jämtlands län. Företag i branschen jobbar med hög teknik och innovativa lösningar.

Detta är en anledning till att man har lyckats skapa utveckling och sysselsättning över lång tid. Industrierna står för en tredjedel av alla företagens omsättning.

I dessa företag ställs höga krav på kompetens. Både teoretisk och praktisk. Samarbetet som finns mellan företag och skola är mycket viktigt. Både i länet och i regionen diskuteras ofta hur skolor och universitet ska lyckas utforma sina utbildningar för att studenter ska vara efterfrågade på arbetsmarknaden.

En anledning till att det finns ett nära samarbete mellan industriföretagen och skolan i vår kommun är företagsledarnas stora engagemang för att utvecklas här.

Elever erbjuds praktik på företagen där de direkt lotsas in i den verkliga produktionen. En insyn i det verkliga arbetslivet gör att de teoretiska delarna som erbjuds genom Teknikcollege blir lättare att förstå.

Handledare följer elevernas arbete och ansvarar för en innehållsrik praktik. De som särskilt visar intresse, engagemang och studieresultat belönas med stipendium.

Företagen informerar löpande skolan om vilka krav som ställs för att en elev ska påklädas rätt kunskaper och i många fall bli en framtida medarbetare.

För samarbetet ska vara effektivt mellan flera olika aktörer har det visat sig finnas behov av samordning. Samordning handlar här om att involvera politiker, tjänstemän, lärare och företagsrepresentanter där alla har uttalat detta till en prioriterad fråga.

Detta har Strömsunds Teknikcollege löst genom att man har inrättat en tjänst för att sammanhålla arbetet. Tjänsten finansieras gemensamt av näringslivet och Strömsunds kommun.

Generellt i riket är det för få elever som söker sig till hantverks- och teknikyrken. Vi kommer även i Strömsund att behöva mer kvalificerade ungdomar som väljer att jobba inom industrin.

Vad beror det på att vår framtida arbetskraft inte alltid ser fördelarna med att jobba med teknik? Många unga människor som står utan jobb alldeles för högt upp i ålder. Ibland trots att en lång utbildning genomgåtts.

Många gånger tror jag att företag inte törs anställa helt enkelt för att det tar för lång tid att få den nyutexaminerade att klara företagets arbetsuppgifter.

Företagen och Teknikcollege har tagit till sig detta i Strömsund och man har skapat ett erkänt gott resultat. Arbetet är strukturellt viktigt för att bevara och utveckla en stark industri.

För att få fler unga att rikta intresset mot vår industri måste vi gemensamt informera om att vi skapar en hög kvalitet i vår skola som ger jobb.

Vi måste gemensamt informera om att företagen jobbar långsiktigt för vår framtid. Vi måste gemensamt informera våra ungdomar om att det finns möjligheter att skapa en god framtid med stora utvecklingsmöjligheter i vår kommun.

Med gemensamt menar jag företag, offentlighet, skola och föräldrar som ser alla fördelar med att bo och verka i vår fantastiska kommun.

Anders Blomberg

vd Strömsunds Utvecklingsbolag, näringslivschef

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel