Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi behöver ny riktning för Sverige

Sverige är ett bra land att leva i. Men det går inte bra för Sverige i dag. I december kom Pisa-undersökningen, som visade att utvecklingen inom den svenska skolan är katastrofal.

Veckan innan kom en annan rapport, som visade att vi har stora problem inom sjukvården och att Sverige halkar från 6:e till 11:e plats i jämförelse med 35 europeiska länder.

Regeringen Reinfeldt gick till val på att avskaffa massarbetslösheten. Ändå har vi i dag omkring 400 000 arbetslösa och siffran beräknas minska bara obetydligt under de två kommande åren.

Ungdomsarbetslösheten är på sina håll i nivå med krisländerna i Europa, varför Sverige får ett särskilt bidrag från EU för att försöka minska arbetslösheten.

Utvecklingen går i dag åt helt fel håll. Moderaternas lösning på problemen i samhället, att sänka skatten, fungerar inte. Det ser medborgarna också. Majoriteten anser att det inte behövs fler skattesänkningar. I stället behövs det mer pengar till skolan, vården och omsorgen.

Alla barn har rätt till bra skola. Vi socialdemokrater vill därför att alla barn, som behöver det, ska ha stöd från början. Vi vill ha fler lärare med bra utbildning och annan stödpersonal. Vi vill att rektorerna ska kunna ta ett större ansvar för lärandet i skolan.

I riksdagen har vi socialdemokrater föreslagit mer pengar till kommuner och landsting så att man kan anställa mer personal i vården och omsorgen. Det betyder fler hemhjälpstimmar, kortare köer och större trygghet för patienterna.

Patienter ska inte behöva ligga i korridorer, på fel vårdavdelning eller skickas hem för tidigt.

Framför allt kräver bra välfärd att alla har ett arbete. Vi socialdemokrater har satt upp målet om den lägsta arbetslösheten i EU år 2020. Det kräver många olika åtgärder, från satsningar i vuxenutbildning, bostadsbyggande, byggande av vägar och järnvägar till aktiv näringspolitik.

Att fler människor får jobb kräver mer samarbete och investeringar i framtiden så att svenska företag kan växa och anställa fler. Så kan vi säkra tillväxten i den globala konkurrensen samtidigt som ny teknik och innovationer kan förbättra miljön och minska hoten om klimatförändringar.

Med fler människor i arbete kan vi åter ha en välfärd som vi kan vara stolta över.

Sverige behöver en ny riktning. För Socialdemokraterna är jobben viktigast. Det är grunden för att vi ska kunna ha en bra skola, vård och omsorg. Jobben och välfärden är för oss viktigare än skattesänkningar.

I september väljer du vilken väg Sverige ska ta in i framtiden.

Marie Nordén (S) riksdagsledamot

Gunnar Sandberg (S) riksdagsledamot

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel