Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Vi blev som fågeln Fenix som föddes ur askan"

När "Konst för tjejer" på Gamla tingshuset försvann föddes i stället en ny ideell förening. Konztverket har precis öppnat i ABF:s lokaler på Brunflovägen och uppmanar tjejer mellan 13 och 25 att komma och skapa och umgås.

I den mörka delen av den gula, solbadande lokalen står en soffa. Där kan man hänga och bara mysa. Resten av det stora rummet tas upp av stora bord där det ligger papper, pennor och annat material. Lokalen fungerar som ett litet krypin, en fristad där allierade medsystrar kan vistas.

Det är ord som kommer från föreningen Konztverkets ordförande Sara Chi.

– Här är det vapenvila, inga kränkningar är accepterade och alla ska accepteras som de är.

Hon och nio andra tjejer träffades på Gamla tingshusets "Konst för tjejer".

– Det blev så konstigt när det lades ner så fort, så då bestämde vi oss för att starta Konztverket. Vi blev som fågeln Fenix som föddes ur askan, säger Sofia Valrygg, ledamot i styrelsen.

Att "Konst för tjejer" betydde mycket för dem är tydligt och trots att föreningen Konztverket är någonting helt nytt så uppfyller den samma behov; en kravlös tillvaro att komma till.

– Jag kunde vara osocial i skolan och var rätt utanför. När jag inte fick en plats där försvann jag in i tecknandet. Folk tyckte nog jag var osocial, men det var inte så. På "Konst för tjejer" var folk social med mig trots att jag satt och tecknade, säger Sofia Valrygg.

– Det är en plats du kan kalla hem. Det kan vara stökigt och jävligt på andra ställen, men hit kan du komma och vara som du är, säger Berit Norlander, som blev väldigt god vän med Sofia på Tingshuset.

Material och lokal bekostas av ABF och därför kostar det ingenting att delta under Konztverkets ateljékvällar på onsdagar kl. 18–21. Utöver dem kommer workshops tillkomma, där medlemmar själva kan få hålla i och lära ut. Men inga förkunskaper krävs.

– Det handlar om att vara kreativ. Du kan slänga färg på en duk eller fingermåla. Det behöver inte vara något speciellt, bara det känns bra, säger Anna Lodén, kassör i föreningen.

– Alla kan rita. Man kanske inte gillar resultatet, men det går att öva upp, säger Sara Chi och pekar på en tombola.

– Den där tombolan ska vi fylla med inspirationslappar. Om man har idétorka kan man dra en lapp och få förslag på metod och vad man ska skapa.

Men workshopsen behöver inte bara handla om att lära ut olika konsttekniker, framhåller Sofia Valrygg.

– Vi kanske kan prata om ämnen som kan vara avskräckande för vissa att prata om. Det kan handla om kvinnlig sexualitet till exempel. Vi tjejer förväntas inte ha någon sexualdrift, säger hon.

Förutom onsdagarna så kan Konztverket hålla öppet andra dagar. Detta annonseras på Facebook.

Artikeln kommer från 100% Östersund.