Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Vi blev uppstressat och gömde oss"

38 (!) turnovers. Då vinner man inga basketmatcher.
– Vi blev stressat och gjorde många oproverade misstag, säger Östersundscoachen Dennis Cooper om 41–64 i baken mot ett superaggressivt Solna/Branten.

Coopers lag höll sig kvar i matchen fram till 11–12. Sedan var det bara Solna.

Segerfaktorn var ett intensivt man-man-försvar, där Östersunds stressades till 38 (!) turnovers/bollförluster. Den återkommande matchbilden under alla fyra perioder var ett evinnerligt bollpassande fram och tillbaka av Östersund, utan att någon vågade/kunde gå på korg eller skjuta utifrån.

– I vår klubb pratar vi om tre saker; glädje, engagemang och mod. Engagemang och viljan hade vi, men inte det offensiva modet och framför allt inte glädjen. Vi gömde oss och hoppades att någon annan skulle göra det, säger Dennis.

"Någon annan" fanns inte denna gång. Det var grått och profillöst. Ja, förutom kraftpaketet Jessica Babe som spelade på sitt vanliga dynamiska sätt.

Babe måste få klart godkänt, även om vi tycker att hon borde söka avslut klart mer än hittills.

– Jessica är här för att göra de andra spelarna bättre, menar Cooper.

Frågan är hur Babe själv tycker det är att ha denna "tvångströja" på sig. Risken är att hon hämmas i sitt naturliga spel och inte trivs med basketlivet. Knappast en situation som någon vill ha.

Babes siffror var i alla fall väldigt fina. 15 poäng, 8 returer, 8 steals och 3 assists på 26 minuter.

Men varför fick hon spela bara 26 minuter?

– Hon tog slut. Dessutom gjorde hon saker som vi inte vill. Vi har pratat om att få fart på bollen, men det blev för mycket dribblande och för lite bollrörelse.

Hur mycket ska vi skylla ert spel på Solnas aggressiva press?

– Självfallet ska vi inte misskreditera Solna, men den här gången var det mest vår mentala anspänning det handlade om. Vi spelade stressigt och kunde inte ställa upp på deras "dans".

Cooper pekade också på en annan faktor som kan ha bidragit. Många i Östersunds lag har varit förkylda i veckan och kanske tappat energi.

Solnas coach levde om och skrek under hela matchen; blev du och laget påverkade av den höga aggressiviteten även därifrån?

– Det tror jag inte. Jag bryr mig inte om sånt.

Men du satt tyst på bänken under stora delar av andra halvlek?

– Jo, men det berodde mer på ilska över hur vi spelade. Det här var frustrerande för oss alla.

Insatsen från Östersund påminde faktiskt lite om Jämtlands herrligalag mot Uppsala. Båda lagen saknar rutin och vassa anfallshot. Då blir det också grått och profillöst.

Förutom Babe ger vi i alla fall ett litet plus till 15-åriga insidespelaren Emilia Axelsson som tar för sig bra och har ett lovande rörelsemönster under korgarna. Unga pg:n Vera Blomgren har fart under skorna och bra, fundamentala egenskaper.