Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi bör få återbäring för vattenkraften

Annons

Den statliga utredningen (SOU 2014:35) om nya vattenrättsliga regler där det föreslås att de bygdemedel som betalas av vattenkraftsbolagen som kompensation för intrång i mark och miljö ska avskaffas, är mycket oroande. Glesbygdsstödet utgör en viktig del av de medel vi erhåller för att kunna finansiera de investeringsbehov vi har i Jämtlands län idag.

Sedan flera år tillbaka, redan innan jag valdes in som riksdagsledamot, har jag drivit frågan om vattenkraftåterbäring. Förra året lämnade jag in en motion till riksdagen i vilken jag påpekade att vattenkraftskommuner i Norge har rätt till återbäring och att jag anser att ett liknande ramverk borde gälla i Sverige. Återbäringen till vattenkraftskommunerna är kompensation för de intrång och skador i naturen som kommunerna åsamkas.

Återbäring är ett bevis på det värdeskapande som sker i vattenkraftskommunerna. Nu går värdeströmmarna till Stockholm för att sedan till viss del återföras i form av s.k. regionalpolitiskt stöd. Det är ett system som endast bidrar till synen att vattenkraftskommunerna är bidragsmottagare. Sanningen är att vattenkraftskommunerna i stället till stor del bidrar till välfärden i vårt land och självklart bör berörda kommuner kompenseras för det man har varit delaktiga till att producera.

Enligt mig är det av stor betydelse att vi i länet nu koordinerar våra insatser och utspel så vi kan agera kraftfullt i denna ytterst viktiga fråga. Jag kommer göra allt för att Jämtlandsmoderaternas röst skall höras.

Saila Quicklund (M)

riksdagsledamot

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel