Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Vi borde starta ett redigt snusuppror"

Den nya regeringen har lurat väljarna. Nu väljer man att chockhöja skatten på snus.

Under en i övrigt fullkomligt okoordinerad oppositionstid var det inte särskilt många frågor där Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet reservationslöst kunde enas. Men synen på hur tobak skulle beskattas var en fråga. I opposition kritiserades Alliansregeringen med rätta för att man ville chockhöja skatten på snus med 12 procent men enbart höja skatten på cigaretter med i sammanhanget ynka 6 procent.

En politisk linje som ledarsidan också backade upp Socialdemokraterna i.

Magdalena Andersson (S) stod i fronten för debatten och menade att skatten på snus och cigaretter i stället borde höjas med 8 procent vardera.

Månader innan valet motiverade Magdalena Andersson motståndet till regeringens förslag "Vi har inte sett någon forskning som visar att snus blivit hälsofarligare än cigaretter". Vidare kommenterade hon att "Annars finns en risk att folk går från att snusa till att röka".

Kort bakom henne stod Per Bolund (MP), nickade duktigt (som alltid) och sa "Vi tycker det är rimligt att göra lika stora höjningar på både snus och cigaretter".

Det var ett löfte från Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet. Men bara dagar efter regeringsbildningen väljer man att svika väljarna.

Förslaget i sig är ett folkhälsopolitiskt vansinne och den inslagna politiken lider av ett tunnelseende. Tobak förminskas till att enbart vara en intäktskälla för staten. Tobaksbruket får finansiera allt ifrån förskolor till flygplan. Men tobakspolitiken måste också tas ur en folkhälsoaspekt. Snus är inte broccoli. Det är en starkt beroendeframkallande njutningsprodukt. Men till skillnad från cigaretten dödar den inte.

Rökningen kostar samhället 30 miljarder per år, eller snällt räknat; 30 000 kronor om året för varje rökare. Snus är ett dåligt val. Cigaretten är ett dödligt val. Trots det väljer man att höja skatten på snus mer än skatten på cigaretter.

Fem procent av svenska män har slutat röka med hjälp av snus enligt socialstyrelsen. Man har gått från ett dödligt val till ett dåligt val. Det har sparat samhället ungefär 5 miljarder kronor.

Snusförnuftigt vore om tobaksprodukterna fick betala för sina respektive kostnader i stället. En skatt i relation till skadorna snus orsakar och en skatt i relation till skadorna cigaretter kostar samhället.

En ödmjuk tanke: Sverige skulle behöva ett snusuppror. Ett uppror som säger stopp till vansinnet där det blir dyrare att snusa än att röka. Kanske kan upproret lära något av Frankrike. Franska bönder vet nämligen hur man protesterar mot politiska beslut. Där reser man med traktor till Paris för att strösla Champs-Élysées med gödsel eller tömma ut hundratals liter med mjölk utanför parlamentet. En fransman säger aldrig "oui oui" och knyter näven i fickan åt en förorättning eller orättvist beslut.

Det borde inte svenska snusare heller göra. Låt oss inleda ett uppror med att varje snusare, vid tillfälle, lägger ut en prilla framför Finansdepartementets portar. Vad som börjar med en liten lort kan sluta med ett berg som hindrar framkomligheten för korkade politiska beslut.