Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Vi får bästa betyg"

"Ser man enbart på Bergs färdtjänstresenärer är det smått osannolika 100 procent som avgett bästa betyg under 2013."

Under senare tid har det framkommit en rad klagomål riktade mot färdtjänsten i länet. Kritiken riktar sig främst emot bedömningen kring vilka som tilldelas färdtjänst och vilka som inte gör det.

x, chef för särskild kollektivtrafik hos Länstrafiken vill ge en annan bild. Han tar bland annat upp nöjdheten bland de som nyttjar färdtjänst, i synnerhet de som nyttjar färdtjänst i Bergs kommun.

– Jämtland har innehaft topplaceringar alltsedan länssamverkan startades 2008. Under 2013 var det 96 procent av länets resenärer som gav bästa betyg, ett fantastiskt och glädjande betyg som visar vad de som nyttjar tjänsterna tycker, menar Holmlund.

– Den siffran skall jämföras med riksgenomsnittet som ligger på 91 procent på den sammanfattande frågan: Totalt sett, vilket betyg vill du ge hela resan, om du tänker på både beställningen och resan sammantaget? Ser man enbart på Bergs färdtjänstresenärer är det smått osannolika 100 procent som avgett bästa betyg under 2013, fortsätter Holmlund.

ÖP skrev tidigare om 82-åriga Märit Andersson i Åsarna som menar att hon nekats färdtjänst. Hon kommer att överklaga.

Mathias Holmlund säger att hon inte alls nekats färdtjänst.

– Hon har fått är ett förslag till beslut, där pågår en så kallad kommunicering där hon har möjlighet att inkomma med synpunkter innan beslutet fattas, säger han.

Han menar också att Märit Andersson missuppfattat reglerna för medresenär.

– Varje färdtjänstresenär i de kommuner som ingår i Länssamverkan om färdtjänst, vilket är samtliga kommuner förutom Östersund, har enligt regelverket möjlighet att ta med sig en medresenär varje gång en resa företas, självklart under förutsättning att man påtalar detta när resan bokas. Det är en tjänst som erbjuds utöver vad lagstiftningen stipulerar och något jag tycker är en väldigt fin och bra service, säger Mathias Holmlund som också vill framhålla att reglerna ofta sammanblandas för färdtjänst med landstingets regler för sjukresor.

– Till vården åker man normalt sjukresa och inte färdtjänst. På Länstrafikens hemsida finns informationsmaterial, bland annat en sex-sidig informationsbroschyr om färdtjänst samt en sex-sidig informationsbroschyr om sjukreseregler där bland annat regler för respektive resform framgår, avslutar Holmlund.