Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Vi far inte ut som en dödspatrull"

En sändarförsedd ung varghane har vandrat in i renskötselområdet runt Gräftåvallen i Oviksfjällen. Nu utreder Länsstyrelsen om den är ensam eller har sällskap med sig.

Annons

Det var för någon vecka sedan som Länsstyrelsen blev varse om att vargen befinner sig i området, enligt SVT:s Jämtlandsnytt. Då de intervjuar Johan Nyqvist, som är rovdjursförvaltare på myndigheten, berättar han att den har kommit invandrande från söder och troligtvis har blivit kvar mot sin vilja.

– Det ser ut som om den har försökt fortsätta norrut men har stoppats av Storsjön, Indalsälven eller järnvägen, säger han till Jämtlandsnytt och berättar att naturbevakarna nu har tagit avföringsprover som ska visa om den sändarförsedda vargen är ensam eller om den kom dit i ett sällskap.

Många från området har hört av sig till Länsstyrelsen, både med farhågor och nyfikenhet, och till de som har varit upprörda över att vargen inte skjuts trots att området är renbetesland har Johan Nyqvist fått förklara hur rovdjursreglerna fungerar.

– Länsstyrelsen far inte ut som en dödspatrull så fort det rör sig en varg i länet. Det måste vara uppenbart att det kommer att uppstå allvarlig skada, eller att den redan har uppstått, och det tar vi ställning till när vi får in en ansökan om skyddsjakt, säger han till Jämtlandsnytt.