Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Vi får kompensera det med att vara smarta"

Livet blir inte alltid som man har förväntat sig. Det gäller också för Trevor Gruis och Tyler Peters.
– Sverige var inte det första land jag tänkte på när jag slutade college och sökte ett proffskontrakt, berättar Gruis.

USA-duon är tänkt att bli två spetsspelare i Jämtland Basket. Precis som de varit under sina fyra collegeår.

Gruis gjorde sig känd som en smart och rörlig center under sin tid på South Dakota. Han är inte atletisk eller tuff som Brandon Peterson, men han kan briljera med annat.

– Jag gillar fysiskt spel, men jag är inte den mest atletiske. Därför försöker jag vara smart i stället. En coach sa att 80–90 procent av basket spelas från axlarna och uppåt och så försöker jag också att tänka, menar Gruis.

Tyler: – På VM såg vi hur otroligt atletiskt USA var och det är samma sak i NBA, men jag och Trevor är inte sådana spelare. Vi vet att vi får kompensera det med att vara smart.

Dessutom kommer du från en division 3-skola!

– Haha! Ja, jag har hört det. Division 3-skolor är nedvärderade även hemma i USA. Men för mig blir det bara en motivationsfaktor. Att jobba hårdare och bevisa att vi också kan spela.

Gruis och Peters har en hel del gemensamt. De har båda gått på två mindre college, de har båda varit duktiga studenter och de är mycket förväntansfulla inför sitt första proffsfjobb.

– Jag njuter av proffslivet. Det här är min dröm sedan jag var liten, säger Tyler, som dock erkänner att han fick en liten chock av att snön kom redan 24 september.

Trevor håller med, även om han från sin pappa hemma i South Dakota hörde att frosten slog till redan för någon vecka sedan.

Båda spelarna kommer från norra USA och är van vid kyla och snö. En sak som de dock aldrig varit med om är en vinter i norra Europa.

– Jag bävar lite för när solen är uppe bara ett par timmar, säger Tyler och ler.

Trevor verkar ta såna omständigheter lite mer på "uppstuds". Kanske beror det på hans uppväxt på farmen i pyttelilla Ellsworth. Med blott cirka 500 invånare och ett extremt lugnt tempo är det ingen mening att hetsa upp sig i onödan.

– Jag är en "farmerboy". När jag är hemma brukar jag hjälpa till på gården, säger han lugnt.

Tyler är mer "speedad", mer livlig i sin personlighet. Det märks också på basketplanen. Han är aktiv och vill vara inblandad överallt.

Under sina fyra år på Wheaton College var han lagets kanske största stjärna. Han var den som gjorde mest poäng och han hade även höga siffror på assists och returer.

Frågan är om han kan överföra de siffrorna till Basketligan?

– Det är annorlunda här. Alla i Sverige är starkare, snabbare, större.

Dessutom har ni fått en helt ny coach; hur är Torbjörn Gehrke?

Tyler: – Jag älskar att spela under honom. Han drar linjen där han vill ha dig, han utmanar dig, vill hela tiden förbättra oss och hjälpa oss individuellt. Han pushar oss. Han vet vad han gör och jag är imponerad av hans kunskap.

Trevor: – Det finns inga grå områden hos coachen. Han är grymt ärlig när han pratar med dig. Precis som jag vill att en coach ska vara

Hur är formen?

Tyler: – Jag har definitivt förbättrats sedan jag kom och är troligen i mitt livs form. Coachen har jobbat mycket hårt med oss.

Trevor: – Jag är glad att vara här, men jag är inte där jag vill vara än. Men ju fler matcher vi spelar desto bättre kommer det att bli.

Gruis har dessutom fått en ny roll i Jämtland jämfört med i South Dakota. Här ska han göra poäng också.

– På college var det inte alls så, men coachen här vill att jag ska vara en scorer. Det är en rolig roll, men samtidigt har det varit frustrerande ibland när coachen vill att jag ska dra mig ut och skjuta treor, ha-ha!

Två frågor

Hur har det varit att flytta till Sverige?

– Alla är mycket vänliga och vädret påminner om Minnesota, men det kostar så mycket här. Jag var på McDonalds, men dit går jag inte igen. Det var så dyrt!

– Dessutom är allting så litet. Matportioner, affärer

Trevor har upptäckt något annat som förvånar honom.

– Ni har bilvägar som går precis utanför affärer. Det är otänkbart i USA. Där skulle såna vägar vara trottoarer.

Vad säger ni om Jämtland som lag?

Tyler: – Jag visste att det skulle vara ungt, men blev ändå överraskad. Det påminner mig om college. Men det är spännande med så mycket talang,.

Trevor: – Åldersfaktorn kan slå åt båda hållen, men vi borde ha mer gas i tanken i slutet av matcherna.