Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi får nog räkna med en ny Norgehistoria

Kabinbanorna upp till bergen runt Davos är sprängfyllda med slalom- och snowboardåkare. Att vara på 1500 meters höjd över havet räcker inte för att hitta snön.

På de få kilometer ihopskottade längdspåren snurrar världseliten runt, runt i förberedelserna inför helgens världscuplopp.

När jag tittade till skidområdet i går var det fortfarande flera kilometer där den ditfraktade snön fortfarande låg i högar i väntan på att skottas ut till ett spår.

Herrarnas 30 kilometers lopp i klassisk stil ser ut att bli 15 kilometer och damernas 15 kilometerslopp ser ut att bli ett millopp.

På söndag är det sprint som gäller och till dessa tävlingar räcker snön.

Någon riktig skidstämning har det inte blivit om man då bortser från slalomåkarna. På utepubarna är det folk med pjäxor och hjälm som tar igen sig med en glüwein. Jag har ännu inte sett någon längdsupporter. Inte ens en enda flaggviftande norrman.

Men vi kommer nog att bli mätt på norska flaggor innan helgen är över. Vi får nog räkna med en ny Norgehistoria.

Att Norge dominerat inledningen av den här skidvintern på ett sanslöst sätt är förstås det stora samtalsämnet. Att skämta om att Charlotte Kalla är väldens bästa kvinnliga skidåkare om man räknar bort de norska damerna börjar bli uttjatat.

När jag träffade Charlotte Kalla under fredagseftermiddagen så var hon lika glad och avspänd som hon varit de senaste månaderna. Hon berättade dock att vissa journalisters frågor i målfållan har fått henne att tvivla vissa stunder.

– När man kommer i mål och är ganska nöjd med sin insats så blir man lite sänkt när någon säger "men varför vann du inte?" säger Kalla.

Marcus Hellner är tillbaka efter sin sjukdom och är förstås extra laddad. Men han hade nog helst sett att det var en annan stil när han ställer sig på startlinjen i Davos.

Hysterin om de norska framgångarna avfärdar han som överdrivet.

Jag håller med alla svenska åkare som säger att det är i februari under VM som det ska levereras resultat. Men jag tror nog att det skulle vara bra för självförtroendet om man kunde tvåla till några norrmän även innan.

Johan Olsson skulle ha varit tillbaka till tävlingen i Davos, men barnbaciller ställer fortfarande till det för Åsarnaåkaren. Med tanke på hans problem efter OS så är det här förstås bara en bagatell. Med tanke på hans sommar- och höstträning är jag inte särskilt orolig för VM. Inte ännu i alla fall.

Om det nu inte blir blågult i topp under helgen så kanske det åtminstone inte blir blå/röd/vitt på alla prispallar. På lyxhotellet Intercontinental träffade jag hemmastjärnan Dario Cologna som gärna ville ställa till det för norrmännen.

– Med tanke på att banorna är så korta nu så har jag kanske ingen fördel av att jag känner till området. Men att vi är på rätt hög höjd kan vara min fördel, sa Cologna.

Här nere i Davos fick vi höra att det blivit en nyhet där hemma att nästa helgs världscup kunde flyttas till Östersund eller Gällivare. Det var dock aldrig tänkbart.

Det var inte någon som ville flytta varenda vallalastbil till norra Europa för en helg för att sedan åka tillbaka till Mellaneuropa och Tour de Ski.

Räkna med att det blir tävlande här i Davos även nästa helg. Förhoppningsvis på lite mer snö.