Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

– Vi fick fler platser än vi hade folk till

Sverigedemokraterna känner sig inte längre motarbetade i kommunfullmäktige, och tar nu krafttag för att synas mer och locka medlemmar. De tomma stolarna ses i princip som ett framgångstecken.

– Vi fick fler platser än vi hade folk till, säger Gerhard Carlsson, vice ordförande i Sverigedemokraterna Jämtland/Härjedalen.

Annons

Han menar vidare att ledamöter som hoppar av inte är något unikt för Sverigedemokraterna, utan att det är något som drabbar alla partier. Det är bara det att när det sker inom Sverigedemokraterna så får det betydligt mycket mer uppmärksamhet.

– Avhoppen beror på att folk har utgett sig för att vara Sverigedemokrater men inte varit det. Dessutom har vi haft oerfaret folk, och det är ett tungt jobb, säger Gerhard Carlsson. Det stora antalet avhopp är inte något som kommer ske igen, lovar han.

Sverigedemokraterna Jämtland/Härjedalen har legat lågt en tid, men nu kommer de att finnas på stan varje fredag i augusti för att värva medlemmar och synas mer.

– Det är precis som alla andra partier brukar göra, och om folk vill prata med oss är det bara att komma fram, säger Gerhard Carlsson.

Den sista fredagen kommer de dessutom ha ett torgmöte på Stjärntorget, då de även har bjudit in talare från Sverigedemokraterna riks. Bokad är Värmlands distriktsordförande Runar Filper. Men de vill även ha en vältalig kvinna, enligt Gerhard Carlsson.

Just nu driver Sverigedemokraterna i Östersund främst frågan om moskébygge. Gerhard Carlsson sitter i Östersunds kommunfullmäktige och säger sig veta att det finns ett stort motstånd mot moskébygget, men menar samtidigt att om den ändå ska byggas så är placeringen på Stadsdel Norr bra.

– Där skulle den störa oss, och andra som inte vill ha flyktingar och invandrare runt knuten, minst, säger Gerhard Carlsson.

Men han framhäver att de inte vill ha något moskébygge överhuvudtaget eftersom det redan finns en moské i en källarlokal på regementsgatan. Men deras motstånd hänger främst samman med islams inskränkningar på kvinnors rättigheter, säger Gerard Carlsson.

Enligt honom är Sverigedemokraterna Jämtland/Härjedalen beredda på att starta en kampanj för att få till en folkomröstning i frågan. På nästa kommunfullmäktige ska deras motion om moskén tas upp.

Sedan Sverigedemokraterna fått plats i Sveriges olika kommunfullmäktige har många andra partier vägrat att samarbeta med dem och många av Sverigedemokraternas ledamöter har känt sig motarbetade.

– Men det sista året har de andra partierna börjat prata med oss allt mer. Och jag börjar tycka att det är riktigt hemtrevligt på kommunfullmäktige, säger Gerhard Carlsson.

Inför valet är han hoppfull, han tror inte att det kommer vara några problem att få fler väljare. Enligt honom har partiet många sympatisörer i det dolda, som inte vågar vara öppna med sina åsikter av rädsla att omgivningen ska misstycka.

– Så här var det med Kristdemokraterna och Miljöpartiet också, de är accepterade nu och det kommer vi också bli. Men det måste tydligen värka fram, säger Gerhard Carlsson.