Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi försöker inte få bort privata hälsocentraler

Vi tycker att det är bra att du är nöjd med Nya Närvården. För oss känns det bra att veta att de erbjuder bra vård på hälsocentralen i Hoting och på filialerna i Strömsund och Hammerdal. Vår bedömning är att de kommer att kunna fortsätta med det även sedan reglerna ändras.

Du har helt rätt när du skriver att politiker inte ska bestämma vilken hälsocentral du och andra ska besöka, däremot har vi ett ansvar för att det finns bra hälsocentraler i alla länets kommuner och att ersättningen till dessa är så rättvis som möjligt, oavsett vilken som är utförare.

Grunden för den ersättningen som ska betalas ut av landstinget ska ta hänsyn till faktiska omständigheter och alla aktörer ska veta vad som gäller.

Efter tre år med nuvarande ersättningssystem ser vi att det inte fungerat som det var tänkt och därför föreslår vi förändringar.

Vi anser inte att det är försvarbart att nya Närvården får 1,6 miljoner mer än Utrikeshälsan fick. Pengar som tas från andra hälsocentraler i glesbygd och läggs till Nya Närvården. Exempelvis tas 560 000 kronor från vården i Härjedalen och 320 000 kronor från Åre.

Det är en missuppfattning att vi försöker få bort konkurrerande privata hälsocentraler. De privata utförare vi har i vårt län har en bra verksamhet och patienterna är nöjda. Redan innan hälsovalet hade Fjällhälsan och Offerdals HC avtal med landstinget och att patienterna fick välja hälsocentral beslutades redan på 1990-talet.

Det vi vänder oss emot är den fria etableringsrätten, att vem som helst (om man uppfyller landstingets krav) kan starta en hälsocentral var som helst och få ersättning från landstinget.

Vårt län är det mest glesbefolkade länet i hela Sverige och samma lagstiftning gäller här som i Stockholm, Göteborg och Malmö. För att behålla service i glesbygd behövs samarbete och samverkan och den möjligheten är tyvärr väldigt begränsad med den lagstiftning som råder.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel