Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

– Vi försöker rädda Mali från ett inbördeskrig

– Man kan inte ha kul när ens land brinner, säger rapparen Mc Talka Touré.

Annons

Han har precis kommit till Sverige och planerar att stanna i Europa i kanske en månad. Men inga fler konserter är inbokade, för, som han säger, kan han inte ha kul när hemlandet Mali befinner sig i krig.

På lördag deltar han i den stödkonsert för Mali som arrangeras i föreningshuset i Ås. Alla pengar som samlas in går till ett vattenprojekt som pågår i den by i norra Mali där festivalen Sweden Mali Voices tidigare har arrangerats.

Mc Talka Touré är en välkänd artist i Mali och kommer från den norra delen av landet. Där har musiken alltid varit en stor del av invånarnas liv och kulturen har blomstrat. I flera år har Mali och Sverige haft ett kulturutbyte där svenska artister har fått åka till Afrika för att spela och malier fått åka till Europa. Mc Talka Touré har flera gånger tidigare varit i Östersund för att delta i svenska versionen av Sweden Mali Voices som arrangerats på Fröjdholmen.

I mars i år tog en rebellrörelse över den norra delen av Mali i en väpnad militärkupp. Sedan dess har flera strider pågått mellan militärjuntan och den avsatte presidentens soldater. Mc Talka Touré flydde till södern där han nu lever i osäkerhet över framtiden.

– Det är för mycket problem där med. Vi försöker rädda landet från ett inbördeskrig, säger han.

I norra delarna av landet är det nu terroristorganisationen al-Quaida som styr. De har förbjudit befolkningen att lyssna på musik, gå på pub, spela fotboll och de har bränt alla instrument som de har hittat.

– Allt som är roligt är omöjligt nu, säger Mc Talka Touré.

På grund av det osäkra läget i landet har arrangörerna för Sweden Mali Voices i Sverige valt att skala ner festivalen till en stödkonsert. Arrangemanget startar lördag dag med loppis och uppträdanden på Stortorget i Östersund. På kvällen uppträder Mc Talka Touré och två andra artister från Mali tillsammans med lokala artister som bland andra Pustan och Bengt-Anton Runsten.

Kvar i Mali har Mc Talka Touré sin familj, däribland sin 8-åriga dotter.

Fakta

Stödkonsert i solidaritet för Mali

Artister: Oumar Konta, Lamine Cissokho, Dialy Coly Sissoko, MC Talka Touré, Pustan, Therese Juel, Jonna Hylén, Bengt- Anton Runsten, Erik Wennergren, Calle Hernmarck med flera.

Var: Föreningshuset i Ås lördag kväll

Hemsida:

swedenmalivoices.com

Annons