Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi går miste om viktiga reformer

Sedan några veckor tillbaka befinner vi oss i ett nytt och allvarligt läge i svensk politik.

Sverigedemokraterna har gjort klart att de tänker ta varje chans att fälla varje regering som inte anpassar sig efter deras politik.

Regeringen har gång på gång erbjudit möjligheten att förhandla om samtliga sakfrågor i budgeten med Folkpartiet, Centerpartiet, Moderaterna och Kristdemokraterna. Men de borgerliga partierna har vägrat.

Inte ens efter SD:s exempellöst ansvarslösa agerande i riksdagens budgetomröstning var de borgerliga partierna beredda att förhandla och ta ansvar för Sverige. Statsminister Stefan Löfven har därför aviserat att regeringen tänker utlysa extraval 22 mars nästa år.

I och med att regeringens budget föll i riksdagen går vi miste om många viktiga reformer. Det rör sig om insatser som hade kunnat göra Sverige starkare för framtiden och förbättrat vardagen för många i vårt land.

Vi beklagar framför allt de uteblivna välfärdssatsningar som vi vet hade betytt så mycket, inte minst för våra barn och gamla.

Ett exempel är personalbristen inom äldreomsorgen som inte bara påverkar personalens arbetsmiljö, utan också kvaliteten i omsorgen.

I en undersökning från 2013 uppgav var femte anställd inom hemtjänsten att beviljade hjälpinsatser uteblir minst någon gång i veckan och att den främsta orsaken är brist på personal.

Den budget som SD och de borgerliga partierna röstade fram innebär att regeringens bemanningssatsning på 2 miljarder inte blir av. Det betyder att kommunerna går miste om möjligheten att anställa 4 000–5 000 undersköterskor.

Nu går vi till extraval. Sverige behöver en ny färdriktning. Vi socialdemokrater är öppna för samarbete med alla partier utom SD för att finna lösningar på den fortsatt höga arbetslösheten, de allt sämre skolresultaten och bristerna i välfärden.

I valet 22 mars söker vi mandat för en politik för fler jobb, högre skolresultat och bättre välfärd.

Kalle Olsson (S)

riksdagsledamot

Anna-Caren Sätherberg (S)

riksdagsledamot

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel