Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Vi gjorde en suverän insats"

Segern mot Montenegro har tänt ett hopp för Sverige i U20-EM på Kreta.
– Vi gjorde en suverän defensiv insats, säger Pontus Frivold.

Annons

Fjolårets coach i Jämtland Basket är numera assisterande tränare för Sveriges U20-landslag. Han och Panagiotis Nikolaidis (till vardags i Örebro) jobbar ihop med förbundskapten Tommie Hansson.

De befinner sig sedan förra veckan på Kreta i Grekland, där A-divisionen avgörs i EM-slutspelet. Sveriges lag har haft en tuff start på EM med fyra raka förluster.

– Vi hade en oerhört tuff grupp. Både Tyskland och Slovenien vann sina matcher med plus 30 poäng i dag.

Måndagens seger mot Montenegro med 65–47 var exakt vad Sverige behövde. Det var dessutom en fin fjäder i hatten.

– Vi är såklart väldigt nöjda. Vi tvingade Montenegro till att göra nästan 30 poäng mindre än deras EM-snitt.

Den nya Jämtlandsduon Niklas Larsson (från LF) och Jesper Eliasson (från Solna) har haft framträdande roller hittills. Larsson fick nästan 37 minuters speltid mot Montenegro och motsvarade förtroendet.

Den 20-årige shooting guarden noterades för 11 poäng, 5 returer och 5 assists och har tidigare producerat på en jämn och stabil nivå. Eliasson (som mot Spanien hade 10+10) fyllde på med 8 poäng och 6 returer.

– Niklas leder laget föredömligt och spelar på toppen av sin kapacitet. Jesper är en slitvarg och utan att det märks har en en dubbeldubbel i statistiken, men alla spelare gör ett fantastiskt jobb, berättar Pontus Frivold.

Kan du se några trender i årets EM?

– Generellt kan man säga att de bästa lagen är mer fysiska än oss, framför allt har de mer kilon på kropparna. Vi matchar upp bra längdmässigt, men saknar kilon.

– De bästa lagen spelar i ett högt tempo. Många har dessutom en superstjärna medan vi inte har den spetsen.

Sverige har däremot ett mer djup i laget på samtliga positioner. Något som Frivold tror kan vara en fördel i turneringsspel där förutsättningarna är som på Kreta, med cirka 30 (!) graders värme i hallen.

Med två matcher kvar mot Lettland och Bulgarien spelar Sverige om att komma etta eller tvåa i det andra gruppspelet – och där få spela om platserna 13–16.

Lagen som slutar 18 till 20 åker ur A-divisionen och får börja om i B-gruppen nästa år.

– Många har tippat oss dit men vi ska göra allt i vår makt för att vara kvar. Jämfört med de stora basketnationerna saknar vi en del resurser i förberedelser och ledarstorlek, men vi försöker på bästa möjliga sätt vara så effektiva och framgångsrika som möjligt.

– Per Källman (förbundsansvarig för U20-landslaget) har gjort ett fantastiskt jobb under alla år att trolla med knäna och ge oss chansen att tävla med stornationerna. Många av våra spelare kommer från små roller i Basketligan eller som ungdomsprogram i utvecklingslag.