Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Vi gjorde en suverän insats"

Segern mot Montenegro har tänt ett hopp för Sverige i U20-EM på Kreta.
– Vi gjorde en suverän defensiv insats, säger Pontus Frivold.

Fjolårets coach i Jämtland Basket är numera assisterande tränare för Sveriges U20-landslag. Han och Panagiotis Nikolaidis (till vardags i Örebro) jobbar ihop med förbundskapten Tommie Hansson.

De befinner sig sedan förra veckan på Kreta i Grekland, där A-divisionen avgörs i EM-slutspelet. Sveriges lag har haft en tuff start på EM med fyra raka förluster.

– Vi hade en oerhört tuff grupp. Både Tyskland och Slovenien vann sina matcher med plus 30 poäng i dag.

Måndagens seger mot Montenegro med 65–47 var exakt vad Sverige behövde. Det var dessutom en fin fjäder i hatten.

– Vi är såklart väldigt nöjda. Vi tvingade Montenegro till att göra nästan 30 poäng mindre än deras EM-snitt.

Den nya Jämtlandsduon Niklas Larsson (från LF) och Jesper Eliasson (från Solna) har haft framträdande roller hittills. Larsson fick nästan 37 minuters speltid mot Montenegro och motsvarade förtroendet.

Den 20-årige shooting guarden noterades för 11 poäng, 5 returer och 5 assists och har tidigare producerat på en jämn och stabil nivå. Eliasson (som mot Spanien hade 10+10) fyllde på med 8 poäng och 6 returer.

– Niklas leder laget föredömligt och spelar på toppen av sin kapacitet. Jesper är en slitvarg och utan att det märks har en en dubbeldubbel i statistiken, men alla spelare gör ett fantastiskt jobb, berättar Pontus Frivold.

Kan du se några trender i årets EM?

– Generellt kan man säga att de bästa lagen är mer fysiska än oss, framför allt har de mer kilon på kropparna. Vi matchar upp bra längdmässigt, men saknar kilon.

– De bästa lagen spelar i ett högt tempo. Många har dessutom en superstjärna medan vi inte har den spetsen.

Sverige har däremot ett mer djup i laget på samtliga positioner. Något som Frivold tror kan vara en fördel i turneringsspel där förutsättningarna är som på Kreta, med cirka 30 (!) graders värme i hallen.

Med två matcher kvar mot Lettland och Bulgarien spelar Sverige om att komma etta eller tvåa i det andra gruppspelet – och där få spela om platserna 13–16.

Lagen som slutar 18 till 20 åker ur A-divisionen och får börja om i B-gruppen nästa år.

– Många har tippat oss dit men vi ska göra allt i vår makt för att vara kvar. Jämfört med de stora basketnationerna saknar vi en del resurser i förberedelser och ledarstorlek, men vi försöker på bästa möjliga sätt vara så effektiva och framgångsrika som möjligt.

– Per Källman (förbundsansvarig för U20-landslaget) har gjort ett fantastiskt jobb under alla år att trolla med knäna och ge oss chansen att tävla med stornationerna. Många av våra spelare kommer från små roller i Basketligan eller som ungdomsprogram i utvecklingslag.