Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Vi hade önskat mamma ett annat slut”

En kvinna på ett äldreboende i länet ramlar ur sin säng. En vecka senare har hon avlidit och händelsen lex Maria-anmäls.

– Någonstans är det fel i systemet, säger kvinnans son Henrik Holm.

Den 71-åriga kvinnan flyttade till ett korttidsboende i Ragunda 7 juli i år då hennes man behövde avlastning. Kvinnan hade haft lungcancer sedan ungefär ett år tillbaka med metastasering till hjärnan på senare tid. Det gjorde att hon hade blivit något dement och hade smärtor.

I början av juli var sonen och besökte henne.

– Då kunde hon knappt gå med rullatorn och jag sa till personalen att hon borde ha en rullstol. Efter påtryckningar togs det fram en, men det är själva grejen att man ska behöva säga till, säger Henrik Holm.

Två dagar senare vid niotiden på morgonen ringde kvinnans dotter, Anna-Karin Holm, till boendet för att prata om mammans tillstånd. Då talade personalen om att hennes mor ramlat ur sängen och undrade om läkare skulle tillsättas. Det skulle det absolut, svarade Anna-Karin.

– Enligt papperna hittade de henne kvart i ett på natten, men ansåg då att hon inte hade ont. Först vid niotiden på förmiddagen kontaktades en läkare som anlände elva, säger maken Göran Holm.

Här anser han att något är skumt.

– Enligt tidigare journalanteckningar så visste de om att hon hade ont vid beröring. Hur kan de då ha avgjort att hon inte hade ont? säger Göran Holm.

Kvinnan togs in på ortopeden och där konstaterades att hon hade brutit lårbenet. Sedan opereras hon och blir liggande på sjukhuset. En vecka senare avlider hon.

Enligt de anhöriga finns det två tydliga brister i vården av deras mamma och maka.

– För det första undrar vi varför grinden i sängen inte var uppdragen. För det andra frågar vi oss hur man kan ha bedömt att hon inte hade ont och därmed väntade drygt tio timmar innan man kontaktade läkare från att man hittade henne på golvet, säger Anna-Karin Holm.

I journalen står det:

”Skulle troligtvis upp till toa då benen inte bar henne. Grinden (till sängen) inte uppfälld eftersom det inte funnits behov till detta.”

Vad gäller grinden i sängen så har de bara fått till svar att det är de anhöriga eller en läkare som ska säga till om grinden ska vara uppdragen. Annars har boendet inte rätt att ha det.

– Men vi har aldrig fått någon sådan information och trodde ju att grinden användes, säger Anna-Karin Holm, och berättar att händelsen har tärt mycket på henne.

– Man hade önskat mamma ett annat slut, att hon hade sluppit lida, säger hon.