Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi har åsikts- och mötesfrihet i Sverige!

Sverige är en nation som har åsiktsfriheten mycket starkt förankrad både i folks medvetande och i våra grundlagar.

I regeringsformen beskrivs alla medborgares grundläggande rättigheter, som mötes-, demonstrations-, förenings- och religionsfrihet.

Det innebär att invånarna i Sverige har rätt att hålla demonstrationer, tillhöra olika föreningar och religioner utan att andra hindrar dem från det eller att de trakasseras, diskrimineras eller på andra sätt förhindras från att gå på möten, demonstrera och ge uttryck för sina åsikter.

Det ger stor frihet att uttrycka sina åsikter, även om de begränsas av vissa andra lagar, hets mot folkgrupp är ett exempel.

Åsiktsfrihet, yttrandefrihet, demonstrationsfrihet och mötesfrihet har under många år hållits högt av våra politiker. I årets valrörelse har vi sett ett annat mönster.

Sverigedemokraterna har utsatts för trakasserier, deras anhängare har hindrats att komma till möten och demonstrationståg har störts på allehanda sätt.

Den autonoma vänstern har maskerade och beväpnade med knivar och andra tillhyggen hotat och till och med misshandlat deltagare i demonstrationståg och torgmöten och hindrat demonstrationer att gå den planerade vägen.

Vårt rättsväsende har sansat hållit sig till den rättsordning vi har och hindrat dessa yttringar från de politiska huliganerna och även arresterat och åtalat vissa, bland annat för knivattacker.

Dessa överfall på åsiktsfriheten och demonstrationsfriheten borde rimligtvis uppröra våra politiker, men i stället för att kritisera attackerna på SD har de varit mer benägna att kritisera polisens insats och ifrågasatt det riktiga i att polisen ska skydda demonstrationsfriheten för just dessa!

Många politiker har uppmanat kommuner att inte låta SD använda samhällsägda lokaler för sina möten. Till och med kyrkan har utfört aktioner för att störa SD:s utomhusmöten. I Sveg beslutade kyrkorådet att ringa en timme i kyrkklockorna, som en manifestation, för mångfald och mänskliga rättigheter.

Ordföranden är inte trovärdig när han påstår att det var en slump att det hände samma timme som SD hade torgmöte i Sveg.

Mest häpnadsväckande är att inte ens Socialdemokraterna reagerar mot attackerna på demonstrationstågen och utomhusmötena. För cirka 100 år sedan var det S som var förbjudna att demonstrera och hålla möten utomhus.

De fick inte komma in i några lokaler för att träffas och en följd av detta blev Folkets Hus- rörelsen som byggde samlingslokaler där alla var välkomna.

Demonstrationsrätten kämpade partiet länge för, och numer är den en helt accepterad rätt för alla invånare i Sverige. I år ansåg den politiska majoriteten att regeringsformen inte ska gälla för cirka 800 000 svenskar!

Jag hoppas att årets valrörelse ska bli en parentes i vårt demokratiska samhälle, i annat fall är det en uppenbar risk att vår åsiktsfrihet, demonstrationsfrihet och mötesfrihet i framtiden kommer att urholkas och våra åsikter styras av andra.

Bertil Andersson

Hede

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel