Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi har bästa förutsättningarna

Tre svar har kommit på Svensk Vindenergis debattartikel "Mer vindkraft pressar elpriset", Åsikter 10 januari, om att Jämtlands vindkraft är en viktig del i energiomställningen; "Katastrof närmar sig för vindkraften" av Stig Svensson, Åsikter 10 januari, "Stödet för vindkraft sviktar" av Einar Fjällman, Debatt OP.se 16 januari och "Mer vindkraft höjer elpriset" av Björn Wahlberg, Åsikter 18 januari.

Fjällman och Svensson menar båda två att vindkraftsbolagen är konkursfärdiga och att syftet med min debattartikel är att öka subventionerna till vindkraft.

Fjällman menar också att Tyskland ångrar sin satsning på förnybart för att återigen satsa på kärnkraft. Allvarliga men felaktiga påståenden som behöver bemötas.

För det första växer vindkraftsbranschen kraftigt och prognosen visar att det 2014 kommer att installeras omkring 900 MW, vilket är rekord. Både antalet verksamma företag och antalet anställda ökar.

Fjällman skriver; "Intäkterna räcker inte på långa vägar för att täcka kostnaderna för att producera el med vind". Hade påståendet varit sant hade den snabba utbyggnaden av vindkraften inte varit möjlig, utbyggnaden hade i stället stannat av.

De fortsatta investeringarna i vindkraft har, trots låga el- och elcertifikatspriser, kunnat fortsätta eftersom vindkraftverken hela tiden blir mer effektiva. Nya investerare har också lägre avkastningskrav än tidigare vilket också bidragit till fortsatt utbyggnad.

För det andra menar Fjällman att Tyskland stryper sin satsning på förnybart och i stället tänker satsa på kärnkraft. Sanningen är tvärtom att den nytillsatta tyska regeringen bekräftat målet att 40–45 procent av elproduktionen ska vara förnybar till 2025 och 55–60 procent till 2035.

En fortsatt ambitiös satsning som har ett brett stöd bland den tyska allmänheten. Tyskland trycker också på för att EU i de pågående energi- och klimatförhandlingarna ska sätta ett kraftfullt mål för förnybar energi till 2030.

Det är värt att påminna om varför vindkraften byggs ut. Vi har i dag en integrerad nordisk elmarknad och i en allt högre grad en europeisk elmarknad.

Andelen fossil elproduktion på både den nordiska, men framförallt den europeiska, elmarknaden är fortfarande betydande och ur detta perspektiv innebär varje nytt vindkraftverk en stor klimatnytta.

För varje elkabel vi bygger till våra grannländer blir nyttan större. Den nordiska elmarknaden har också ett underskott av elproduktion och behovet av nyinvesteringar det kommande decenniet är stort.

Sverige har bland de bästa förutsättningarna i Europa att producera förnyelsebar el, inte minst från vindkraft. Tack vare goda vindlägen och ett förhållandevis väl utbyggt elnät, kan vi producera ren el till betydligt lägre kostnader än vad som är möjligt i flera av våra grannländer och på kontinenten.

Vi har också tillräckligt med plats för att bygga vindkraft med stor hänsyn till både natur och närboende. Detta är goda nyheter för både klimatet, industrin och vanliga elkonsumenter.

Annika Helker Lundström

vd Svensk Vindenergi