Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Vi har bra täckning där det bor folk"

Henrik Ishihara är Anna-Karin Hatts politiskt sakkunnige på Näringsdepartementet. Han försvarar hur regeringen vill skapa bättre mobiltäckning.

Nu uppmanas länsstyrelserna att fortsätta med dialog för att det ska bli bättre täckning på landet. Om det ska bli som i Norge, måste det inte till en morot och piska från regeringen då, en nationell plan?

– För att lösa lokala problem är det på den lokala nivån man kan hitta vägar framåt, det ser ju inte likadant ut över allt. Men PTS kommer med förslag på långsiktig plan 3 mars, det återstår att se vad de föreslår.

Kommer alla att bli nöjda då?

– Det skulle vara att sätta en hög ribba.

Många kritiker vill se skarpa villkor i samband med licenser, de hävdar att regeringen inte ställer några krav?

– Det stämmer inte. Vi skärpte villkoren kraftigt 2009 när tillstånden för 2G förlängdes. Från att bara ha varit krav på täckning i tätorter med fler än 10 000 personer och Europavägarna till att den goda yttäckning som nu uppnåtts inte får bli sämre. Men om man skärper kraven alltför mycket finns risken att det blir för betungande för operatörerna. Orange var tvungna att lämna tillbaka sitt tillstånd.

Bristande mobiltäckning kan ju bero på olika saker, vad kommer alltid att vara ett problem?

– Där det bor folk har vi generellt bra täckning. Men naturlagar är svåra att bryta mot. Det byggs energisnåla hus som stänger ute radiosignaler, att lösa det är en viktig uppgift. Vi ska ha 100 procent telefoni och 1 Mbit där folk bor. Inget annat land har en sådan extrem hög målsättning.