Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi har för lite business i välfärden

I Hoting, vintern 2010 startade den första privata vårdcentralen i Jämtland sedan vårdvalets införande. Det var nya Närvården. I dag finns det sex privata vårdcentraler.

Drygt vart tionde läkarbesök inom primärvården i Jämtland är till en privat vårdgivare. Det handlar om 49 besök varje dag och 17 703 besök årligen.

Men antalet är inte särskilt skrytsamt. Faktum är att Jämtland tillsammans med Dalarna och Örebro är sämst i riket på privata primärvårdsalternativ.

Privata alternativ är av den socialdemokratiska landstingsledningen ifrågasatt. Den politiska retoriken må ha förändrats från landstingets socialdemokrater till att bli mer diplomatisk där den tidigare varit närmast rabiat. Men i praktiken är det samma politik som förs med försök att omöjliggöra privat verksamhet genom förändrade villkor och ersättningar.

Till skillnad från offentligt driven verksamhet kan en privat utförare inte gå med förlust. Man måste hålla budget och göra rätt för sig. Något som Jämtlands läns landsting inte har en särskilt god relation till med löpande ekonomiskt underskott.

Motståndet är ideologiskt snarare än praktiskt och grundar sig i en föreställning om att entreprenöriell verksamhet inte kan vara god. Samma föreställningar som vårdpersonal får strida mot i kampen om bättre villkor. Det går att kombinera rollen som god samarit med en bra lön.

Privata alternativ är här för att stanna. Det är en styrform som fungerar bättre. Organisationen är tydligare. Ansvarsutkrävandet bättre och personalen ges en större egenmakt. Kanske är det också därför som anställda i privata vård- och omsorgsföretag trivs bättre enligt Jobbhälsobarometern.

I förlängningen leder konkurrenssituationen till att kvalitén i välfärden förbättras och det med en bättre resurshushållning. En mångfald av aktörer sporrar varandra till bättre välfärd men det kan bara ske om det bedrivs under samma villkor.

I framtiden kommer vi få se en tydligare separation mellan det offentligas roll som utförare och beställare av tjänster. Utförandet kommer successivt fasas ut för att i stället helt bedrivas av andra aktörer; privata, ideella, kooperativa.

Politikens uppgift blir istället fokuserad på den beställande rollen. Upphandlingarna blir bättre, kraven tydligare och granskningen noggrannare. Egentligen är det kärnan i politikens uppgift. Att ange vad man vill ska ske i stället för att leda det praktiska arbetet som andra gör bättre.

Det är enkelt att rösta fram en politiker som tar tillvara på väljarnas krav. Men desto svårare att rösta på någon som i praktiken ska agera VD.