Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

– Vi har goda förutsättningar att bli bästa skolkommun

Skolchef Carina Nilson satsar på att höja resultaten och vill göra skolorna till landets bästa. Hon är nytillträdd skolchef men har redan haft jobbet som tillförordnad i ett kvartal.

– Vi har förutsättningarna för att bli bästa skolkommun. Det är lärartätt, vi har hög kompetens bland pedagogerna och generellt är klasserna små.

Som exempel nämner hon Lofsdalen med 16 elever. Men det finns även motsatsen; Hede har stora klasser. Även miljön runt skolorna bidrar till bra skolor, menar Carina Nilsson, och tar som exempel nära till simhall, egna skidspår runt knuten och fina lekmiljöer med snö på vintern.

Det är dock få elever som söker till gymnasiet i Sveg och det bekymrar Carina Nilsson. I år har endast 33 elever valt Härjedalens gymnasium i Sveg i första hand.

– Vi måste ändra den trenden. Vi behöver fler sökande och har anställt en studie- och yrkesvägledare som ska arbeta för att få fler elever från västra Härjedalen att söka till Härjedalens gymnasium i Sveg.

Elevernas resultat har inte hängt med i den förbättring som ses i riket, utan har stått stilla de senaste åren.

– Det är bekymmersamt och vi ska jobba på flera fronter med det. Vi ska höja resultaten i skolorna, säger Carina Nilsson bestämt.

Ett projektet är redan inlett och drivs av två förändringsledare som ska kartlägga vad skolpersonalen ägnar sig åt, så att det är rätt saker, till exempel att lärarna undervisar istället för att göra annat.

En annan utmaning för Carin Nilsson är att Härjedalen, som länge varit språkligt homogent, nu ska hålla modersmålsundervisning på 35 språk.

– Det handlar om att få fram lärare, jag jobbar på en bra lösning.

Carina och hennes familj stortrivs i Härjedalen efter två år. Att de hamnade här har att göra med deras sommarstugas läge, i Haverö.

– Vi ritade en cirkel på 20 mil runt stugan och det var inom den radien vi kunde tänka oss att bo. Vi tittade först runt Östersund men så upptäckte maken att Sveg fanns i cirkeln söderut och då blev det enda alternativet. Han har alltid velat bo i Sveg och är fortfarande lycklig över det varje helg han kommer hem från jobbet i Norge, berättar Carina Nilsson.