Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

– Vi har haft en enormt tung höst

Arbetsbelastningen för personalen på hälsocentralerna i Östersund är fortsatt hög efter stafettläkarstoppet.

På Zätagränds hälsocentral i centrala Östersund är 2,4 av de 7,8 distriktsläkartjänsterna bemannade för närvarande. En av de fasta läkarna är Hamid Katouzian och han har periodvis haft ansvar för över 4 000 patienter.

– Stafettläkarstoppet var inte alls bra. Det är politikerna som har makten och det är viktigt att de tar hänsyn till hur det ser ut på hälsocentralerna. Jag vill att de ska förstå vår situation, det här var fel beslut, säger han.

Hamid Katouzian har jobbat på Zätagränd i 14 år och han har inga planer på att sluta eller flytta.

– Jag älskar det här yrket och det är viktigt med fasta doktorer så att patienten inte behöver dra hela sitt livs historia varje gång. Jag kan inte svika mina patienter.

Han hoppas att det kommer att finnas fler fasta läkare på arbetsplatsen framöver. Läkarbristen är ett allvarligt problem och det är svårt att rekrytera.

– Vi har tappat flera läkare och det var extremt tungt i början på hösten. Lindrigt sagt så är det tråkigt. Det tar nog ett tag innan man kan hitta ett lugn igen, det är svårt när vi inte är fullt bemannade med fasta läkare, säger Kerstin Silfver, enhetschef på Zätagränd.

Sedan beslutet om stafettläkarstopp mildrades i slutet av september har 3-4 stafettläkare per vecka tjänstgjort på Zätagränd, vilket har gjort att situationen förbättrats. I våras, innan stoppbeslutet, var planen att använda en stafettläkare per vecka.

– Stafettläkarna är våra vikarier som hjälper till att få verksamheten att fungera. Vi har gjort det bästa av situationen och vi kommer att ta oss ur det här, säger Kerstin Silfver.

Ruth Höglund är en av distriktssköterskorna som möter patienterna, vilket ofta sker via telefon.

– Vi har haft en enormt tung sommar och höst, två läkare på 12 000 patienter är ett skämt. Klockan nio på morgonen kan det vara slut på akuttider och då ska vi sitta här och lösa det. Vi vänder ut och in på oss. Men det är bättre nu när vi har fått hit stafetter, säger hon.

Ruth Höglund berömmer patienterna för deras tålamod och förståelse. Men för en del rinner bägaren över.

– Vi får en otrolig mängd med besvikelse över oss, patienterna mår dåligt och behöver hjälp.

Hon drar en parallell med skolan och frågar sig hur det skulle bli om bemanningssituationen var densamma där.

– Det här är som att ta bort sju av tio lärare.