Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi har hela tiden sagt ja till handel

Fyra socialdemokrater påstår att Moderaterna skulle vända kappan efter vinden i Lillängefrågan. Inget kan vara mer fel!

Vi är det parti som hela tiden sagt ja till handel men förutsatt att utbyggnaden kan möta de vederhäftiga krav samhället och lagarna ställer på all utbyggnad, oavsett om det gäller nya butiker, kontor eller bostäder.

Vi har sagt ja till att bygga 8 000 kvadratmeter handel på betongstationen, precis som det var tänkt från början. Som experter bedömer rimligt utifrån miljöhänsyn, trafiksituation, respekt för omkringboende och övrig handel.

När exploatören sedan vill fördubbla utbyggnaden med det dubbla till 16 000 kvadratmeter blir det enligt samma experter problem med miljö (regnvatten, buller, utsikt) samt att det enligt Trafikverket inte blir en acceptabel trafiksituation. Detta i ett område de flesta redan i dag betraktar som smått kaotiskt vissa tider.

Vi är positiva till mer handel och har därför tidigare i en debattartikel (Åsikter 27 maj) välkomnat Biltema och 24 maj beskrivit de miljökrav som inte uppfylls med det nu nedröstade förslaget.

Biltema kan, om den styrande kommunledningen agerar snabbt (som vi föreslog), redan i sommar köpa den kommunägda tomten mellan djursjukhuset och Lillänge. En tomt som ju alla partier utom MP och V röstat för ny handel på.

Är man kvick kan Biltema säkert börja bygga redan i höst och öppna sin butik till våren!  

Till skillnad mot S så bejakar vi i M alla företag och företagare som vill satsa på Östersund. Vi har mött flera företagare som haft planer för Östersund i allmänhet och Odenskog i synnerhet, som mötts av kalla handen när de presenterat sina planer. Det är fel agerat tycker vi.

På samma sätt känner sig Biltema ovälkomna till Östersund. De har enligt egna uppgifter i 19 års tid haft kontakter med AnnSofie Andersson (S) och försökt hitta en tomt att bygga en butik på. Utan att lyckas! Det är inte på det sättet vi ska ta hand om företag intresserade att etablera sig i Östersund.

Vi tycker det är viktigt att nya byggnationer sker på ett sätt som uppfyller de krav som ställs utifrån miljö, energi, buller och utseende.

När det gäller betongstationen var S beredda att åsidosätta rimliga miljökrav, precis på samma sätt som de tidigare röstade igenom nya HSB-lägenheter på Stadsdel Norr som inte uppfyller statliga bullerkrav. Det är inte att vara logisk och rättvis och bygga för framtiden.

Självklart ska stora exploatörer som TK Development och HSB uppfylla samma lagkrav som villaägare eller andra tvingas uppfylla. Det är det som kallas rättvisa och likhet inför lagen.

Vi uppmanar S och C att som styrande partier agera snabbt och välkomna Biltema till Östersund och erbjuda dem den handelstomt kommunen äger och låta dem snarast få börja bygga sitt varuhus.

Östersund behöver mer utveckling och samarbete, inte sura politiker som grämer sig över sina nederlag.

Pär Jönsson (M), Jocke Ekroth (M), Sven Ringvall (M), Sture Persson (M)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel