Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

- Vi har inredningsprogrammen emot oss

Jämtkrafts energirådgivare tycker inte att ­kåren har misslyckats.
– Men vi har inredningsprogrammen på tv emot oss, säger han.

Energiförbrukningen i bostäder har ökat i länet trots energirådgivning och konverteringsbidrag. Betyder det att energirådgivarna har misslyckats?

– Nej, men tyvärr har vi de här inredningsprogrammen emot oss. Ett tag gick det fyra program på teve bara om inredning och inte ett enda om energirådgivning, säger Niclas Rehnholm.

– Ett handlade om hur man stylade upp ett hus och det var idiotiska förslag de kom med. Jag klagade och fick till svar att det fanns sponsorer som ville ha produktplacering.

berättar också om en kund i Östersund som var villig att göra allt som bara gick för att minska elförbrukningen i huset.

– Han bad mig komma och titta när allt var gjort. Då hade han satt upp 40 halogenspottar i köket, suckar Niclas som också säger att det är vanligt att behålla eluppvärmda golv trots konvertering till fjärrvärme.

– Och klinkers känns kallare än trä- och plastgolv trots att temperaturen är exakt den samma.

anledningen till ökad elförbrukning i länet är fritidshusen. Enligt Niclas Rehnholm förbrukar Åreområdet fem gånger så mycket el under vintern jämfört med sommaren. Men alla försök att få exploatörerna av fritidshus att satsa på annan uppvärmning än el har misslyckats.