Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi har inte blivit friskare

Vi har under senare år fått åtskilliga rapporter om att personer med längre sjukdomsperioder hamnar i en ytterst besvärlig situation. Det kan inte ha undgått någon.

Vi har också fått flera rapporter om ökad sjuknärvaro. Att det ser ut så här gör att det blir pengar över i AFA-försäkringen. Det kallar Susanné Wallner sund politik.

Det är inte så att vi blivit så mycket friskare. Det är de skärpta reglerna i sjukförsäkringen som ligger bakom återbetalda försäkringsmedel från AFA. Framför allt har möjligheten till sjukersättning skärpts så att betydligt färre får sådan beviljad.

Människor som är sjuka under lång tid blir utförsäkrade och hänvisas till försörjningsstöd från kommunen.

Tvärtemot vad Susanné Wallner påstår så har sjukskrivningstalen ökat i hela landet under tre år. Ökningen är nära 10 procent för de två senaste åren. Det är heller inte så att ökningen är större i vårt landsting än på andra håll. Vi har för höga sjukskrivningstal, det är sant, men ökningen i vårt landsting har faktiskt stannat av.

Sjukförsäkringen behöver återuppbyggas så att sjuka människor inte hamnar i fattigdom. Hälso- och sjukvården behöver ökade resurser bland annat till rehabiliteringsarbete, förebyggande arbetsmiljöarbete och högre bemanning. Det vore klokare användning av våra gemensamma medel än ytterligare skattesänkningar till friska med jobb.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel