Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

– Vi har inte tagit något beslut än

Det mesta tyder på att den politiskt styrda grupp som tar fram förslag till nya regler för hälsovalet kommer att avsluta sitt arbete i oenighet.

Tanken var att torsdagens möte skulle bli det sista i styrgruppen och att ett förslag till landstingsstyrelsen skulle vara klart. Men så blev det inte.

– Vi har inte tagit något beslut än, vi har ett nytt möte på torsdag. Jag har inga kommentarer i dag, jag kommer inte att diskutera det här innan vi har tagit beslut i styrgruppen, säger Harriet Jorderud (S), ordförande.

Christer Siwertsson (M), oppositionsråd, är kritisk till de förändringar i hälsovalet som han förmodar att styrgruppen kommer att föreslå landstingsstyrelsen.

– Jag tycker inte att vi ska röra det här över huvud taget eftersom det riskerar att slå ut hälsocentraler i glesbygd, säger han.

Siwertsson understryker att de privat drivna hälsocentralerna i länet har svårt att gå runt ekonomiskt redan i dag och att förändringar i ersättningssystemet skulle kunna få förödande effekter.

– De kan bli av med hälsocentralerna i både Hoting och Hammerdal. Vi ska inte slå ut hälsocentraler oavsett om det är våra egna eller om det är privata. Jag vill att Östersund ska få mer resurser, men det får inte ske på glesbygdens bekostnad.

Ann-Marie Johansson (S), ledamot i styrgruppen, delar inte den bild som Christer Siwertsson tecknar. Men hon vill inte närmare kommentera innehållet i förslaget och vilka förändringar det kan innebära jämfört med i dag.

Samtidigt påpekar hon att frågan inte kan betraktas som avgjord bara för att styrgruppen fattar beslut om ett förslag.

– Inget är klart förrän det har gått igenom i fullmäktige i november, säger Ann-Marie Johansson.