Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi har mycket att lära av Norge

Annons

Region Jämtland Härjedalen har en tydlig identitet som kan bli en konkurrensfördel.

Som en till ytan stor region mitt på Skandinaviska halvön, öppen mot omvärlden, har vår region goda möjligheter att bli attraktiv för fler att leva och verka i. Vi har en ren miljö och plats för fler.

Närheten till Tröndelag är en viktig tillgång. Framtidspotentialen i ett nära samarbete över gränsen är mycket stor. Därför är det, som Rentzhog skriver, viktigt att så snart som möjligt få till stånd en snabbtågsförbindelse till Trondheim.

Stortingets beslut om att rusta och elektrifiera Meråkerbanen är ett stort och viktigt steg – förverkligandet får inte skjutas på framtiden. På svensk sida måste ”Stora helvetet” omgående åtgärdas.

En väl fungerande samhällsservice när det gäller post, mobiltäckning och bredband oberoende av var du bor är grundläggande för att hela regionen ska leva och utvecklas.

Länet måste få större resurser för att underhålla och förbättra vägnätet. Att ett län som till ytan är mångdubbelt större än Blekinge inte får mer medel än detta län är oacceptabelt.

Sverige har mycket att lära av Norges distriktspolitik för att ge alla delar av landet likvärdiga möjligheter till utveckling. Sten Rentzhog tar upp flera åtgärder som fungerar väl hos grannarna i väster.

En central del av norsk distriktspolitik är att en del av vattenkraftens värden stannar lokalt och regionalt – jag är glad över att Centern i Sverige driver på för en regionalisering av fastighetsskatten på vattenkraftsanläggningar.

För Jämtlands län uppgår fastighetsskatten på vattenkraft i år till över 1 miljard kronor (för hela landet 5,4 miljarder). Allt går till staten. Vattenkraftsmedlen skulle ge våra bygder nya förutsättningar för en positiv utveckling.

Det är dags att avveckla den svenska centralmaktens närmast koloniala syn på norra delen av landet. Därför vill jag gärna också arbeta för andra krav som Sten Rentzhog lyfter.

Liksom i Norge bör arbetsgivaravgifterna differentieras geografiskt och studieskulderna successivt avskrivas för de som bosätter sig i Jämtland och övriga skogslän.

Jag ser också positivt på en förändring av minerallagen som ger de kommuner och regioner där exploateringen sker del av de värden som tas ut.

Jag är beredd att hård driva krav som ger region Jämtland Härjedalen bra förutsättningar att utvecklas. För att nå resultat kommer ett brett samarbete att behövas i riksdagen.

Håkan Larsson (C)

riksdagskandidat

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel