Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Vi har något gemensamt som är svårt att förklara"

Han är lillebrorsa och en världsberömd basist som ständigt turnerar världen runt.

Hon är storasystern som var underbarn på piano redan före skolstarten.

I kväll spelar de tillsammans i Sunne kyrka.

För en del kanske Monica Dominique främst är känd från "Stjärnorna på slottet", där hon medverkade 2010.

Men hennes karriär sträcker sig över allt från schlagerfestival och nöjesprogram i tv till klassiskt och jazz i ett otal konstellationer, inklusive många år på scen med maken Carl-Axel.

Redan för 30 år sedan gjorde hon och brodern Palle Danielsson en gemensam skiva, sedan har de förekommit tillsammans i andra sammanhang.

– Men nu kände vi att det vore himla kul att spela en del favoritlåtar tillsammans.

Resultatet blev "Togetherness" som kom ifjol där de spelar allt från LeGrand till Olle Adolphson:

– Det är enbart standardlåtar, sånger vi gillar, men där vi har egna idéer om arrangemangen. En hel del är ur den amerikanska sångboken, men också typiskt svenskt, exempelvis Povels "Sista jäntan".

Och hur väljer ni låtar?

– Jo, ofta kan man ha hittat en idé om lite annorlunda harmonier, en ny ingång på en låt som man hört tusentals gånger förut. Palle och jag testar mot varandra och så ser vi hur det funkar.

Och ni tänker lika? Eller är det storasyster som bestämmer?

– Nej inte alls, för musikaliskt tänker vi fantastiskt lika. Vi har aldrig några konflikter, vi har något gemensamt som är svårt att förklara.

Men det är enbart instrumentalt? Varför sjunger du inte de här sångerna?

– Haha, ja det kanske jag borde. Jag har faktiskt funderat på att det vore en idé.

För ni har fler melodier på gång?

– Vi har snackat om att göra ännu en samling, där skulle jag faktiskt kunna sjunga, det är nåt att fundera på.

Båda syskonen har absolut gehör och har vuxit upp med musik, pappa var amatörmusiker, men när de växte upp fanns varken tv eller grammofon:

– Vi lyssnade på radio. Och jag spelade musik jättetidigt, som fyraåring spelade jag "Donauwellen" och sånt, jag var nog lite av ett underbarn.

– Så jag har ju hela den klassiska repertoaren i mig. Men jag har alltid gillat jazzen. Jag minns de klassiska programmen med radiomannen Claes Dahlgren. Jag fastnade för Ella och Satchmo och de andra. Det var helt fantastiskt.

• Fredag 28 februari 19.00 Sunne kyrka