Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi har råd med fria arbetskläder för förskolepersonalen

Den 23 oktober hade kommunfullmäktige i Östersund möte. Då möttes för första gången de nyvalda politiker som väljarna valde i september.

Delårsbokslutet per augusti 2014 visade att det beräknade överskottet på 40 miljoner kronor i stället blev 80 miljoner kronor. Med andra ord kommer 2014 återigen bli ett mycket gott år för Östersund.

En av de stora punkterna var att fastställa Östersunds kommuns budget för 2015. Hur ska kommunen använda de nästan 4 miljarder kronor som betalas in till kommunen i form av skatt från innevånare, olika avgifter samt bidrag från staten?

Östersund har till skillnad mot många andra kommuner i Norrland en mycket god ekonomi. Mycket på grund av enighet i många år runt viktiga ekonomiska beslut och styrsystem.

Att kommunen haft samma chefer i ledningen i många år, med omvittnat ekonomiskt sinne, har självfallet spelat stor roll. Östersund räknar i budgeten för 2015 med att nå cirka 100 miljoner kronor i överskott. Det kan läggas till de cirka 500 miljoner kronor som vinsten varit de senast fem åren.

Vi moderater saknade vissa angelägna saker i nästa års budget. Saker som det dragits in på eller som vi tycker att en bra kommun ska ha. Satsningarna skulle kosta 7 miljoner kronor att genomföra. De skulle på inget sätt äventyra kommunens goda ekonomi.

Fria arbetskläder till alla förskolepersonal är en sådan sak. Det är ju självklart att de som arbetar inom förskolan precis som andra yrkesgrupper behöver bra och ändamålsenliga kläder.

I dag får viss personal arbetskläder (om deras förskola gör vinst) men inte alla. Vi tycker det är både en rättvise- och jämlikhetsfråga. Det är ju sedan länge självklart att de som jobbar inom de traditionella manliga yrkena i kommunen får fria arbetskläder.

Vi drev för några år sedan frågan om fria arbetskläder till personalen i äldreomsorgen. Något som vi till slut fick igenom under 2013. Nu är det förskolepersonalens tur att få ändamålsenliga arbetskläder. Kommunen vill ju vara en attraktiv arbetsgivare.

Tyvärr röstade Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet nej till förslaget, precis som de gjorde med våra förslag om mera pengar till fritidsgårdarna, så de kan ha öppet på skollov och helger.

Vårt förslag om mer personal i elevhälsovården röstade S, V och MP också ned. Liksom att återupprätta den nedlagda skolklassen för hörselskadade barn, som tidigare fanns på Storsjöskolan.

Vi moderater tycker det är anmärkningsvärt att S, V och MP kan rösta nej till dessa angelägna satsningar när pengar finns i kommunens budget.

Men det är väl som med frågan om det förebyggande fältarbetet bland barn och ungdomar. Vi moderater lägger förslag i flera år som S, V och MP röstar nej till. Först efter några år inser de att det är bra satsningar och förslag, då kan de ibland till slut rösta ja. Ibland känns det som att man röstar nej reflexmässigt bara för att förslagen kommer från M.

Vi vill satsa på välfärden och vill sedan gå vidare med att på sikt ta bort de delade turerna i kommunen. Det är en prioriterad fråga. En attraktiv arbetsgivare erbjuder bättre villkor än så!

Pär Jönsson (M)

oppositionsråd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel