Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

– Vi har räddat liv tack vare att det fanns kvalificerad personal där

Vemdalsskalets läkarmottagning är en lyckad etablering. Det anser Olle Christmansson, chef för den landstingsdrivna primärvården.

– Vi har räddat liv tack vare att det fanns kvalificerad personal där. Det gör att det är värt allting, säger han.

Det var en skidturist som kraschade i skidbacken och skadades svårt. Om det inte hade funnits en mottagning på Skalet är det mycket som talar för att patienten först hade transporterats i ambulans till Östersunds sjukhus, enligt Olle Christmansson, och det hade tagit tid i ett kritiskt läge.

– Nu hade vi läkare på plats som kunde fatta beslut direkt om att skicka patienten till Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Sedan den nya mottagningen öppnade strax före jul har över 1 000 patienter sökt vård där. Det rör sig om allt från lättare skador till svåra sjukdomar. Mottagningen har också haft stor betydelse för patienter med kroniska sjukdomar, till exempel diabetes.

– Vi har fått gensvar från patienter som har sagt att de nu vågat boka fjällsemester. Patienterna har fått bra hjälp.

Den nystartade läkarmottagningen har hittills gått med ekonomiskt överskott och det handlar inte bara om en omfördelning av patienter och pengar, enligt primärvårdschefen.

– Vi har ökat intäkterna genom turisterna, kakan har blivit större, och vi har aldrig försökt konkurrera med Fjällhälsan. Med facit i hand så var mottagningen på Vemdalsskalet ett bra beslut. Nu ska hela verksamheten utvärderas och målet är att vi ska ha någon form av året runt-verksamhet, säger Olle Christmansson.