Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Vi har sovit med ytterkläderna på"

När Nomah Haddid och hennes son med familj flyttade från Grytan till lägenhet i Torvalla fick de en chock.

– Vi möttes av madrasser på golvet och en utkyld lägenhet. Vi har sovit med ytterkläderna på, sa Nomah.

På onsdagskvällen kom jag till lägenheten och familjen hade då varit ett dygn i sin nya bostad. På plats fanns förutom familjen även Catharina Andersson, god man för ett flyktingbarn, samt detta barns syster och fästman. De var där för att stötta.

Catharina berättade:

– De har berättat för mig att de fick skjuts av någon från Migrationsverket men fick då bara ta med sig ett visst antal kollin under flytten. Resten av prylarna har de kvar i Grytan. De har sovit här i natt, och de har frusit och de hade bara ätit lite bröd.

Nomah öppnade kylskåpet och visade. Det var tomt.

– Det är grymt, glappet mellan att vara under Migrationsverkets ansvar och att hamna i eget boende är enormt stort. Någon borde naturligtvis ha hjälpt familjen, sa Catharina.

Nomah tyckte att lägenheten var modern och fin och att de säkert skulle kunna trivas där, men ...

– Hur kan de bara lämna oss med madrasser på golvet i en kall lägenhet?

– Vi har sovit med ytterkläderna på. Värst har det varit för Muayyad, sa Rana,

– Ingen visade hur man använder elementen och det har varit väldigt kallt här under natten. Vi fick knacka på hos en granne där vi kunde låna en filt, berättade Nomah.

När jag vred upp elementen gick det inte. Där fanns dessutom bara en enda lampa, den i köket.

På onsdagsmorgonen hade familjens pappa, Ahmad, bestämt sig för att ge sig iväg för att skaffa hjälp. Till slut fick han fick hjälp av en privatperson att frakta ett fristående värmeelement till familjens bostad.

På onsdagskvällen skrev jag om familjen på min blogg och under torsdagen var det många som hörde av sig på olika sätt för att bidra. På torsdagen fick familjen hjälp av bland annat Hjälpkassen till ett drägligare liv.