Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi har tio bra skolor i Berg

Svar på insändaren ”Hellre en bra skola än tio dåliga i Bergs kommun”.

Självklart är det våra barn och deras framtid skolfrågan handlar om.

 

Som boende i Skålan lär jag väl knappast anses som opartisk i skolfrågan men jag har verkligen försökt vara objektiv och ansträngt mig för att sätta mig in i både det pedagogiska arbetet med målstyrning liksom de sociala och ekonomiska aspekterna. Vad jag kunnat konstatera är att vi inte alls har tio dåliga skolor i Bergs kommun utan tvärtom tio bra skolor, inklusive byskolorna och Svenstaviks skola. Skulle jag låta mina barn gå kvar i Skålans skola om jag konstaterat att det är en ”dålig” skola?! Jag vill mina barn det bästa och de utvecklas till underbara och intelligenta individer tack vare duktig personal och kreativ miljö vid Skålans skola. Om man av någon anledning inte vill gå i en byskola finns möjligheten att välja Svenstaviks skola.

Jag har kunnat konstatera att vi har kunnig och hårt arbetande personal på alla skolor i Bergs kommun som dagligen gör ett enormt arbete för och med våra barn. Dessa människor är värda en stor eloge!

Antalet barn i Bergs kommun minskar kraftigt och antalet elever minskar, men inte i byskolorna! Den inflyttning som sker i Bergs kommun sker framför allt till kommunens byar. Visst står vi, liksom landets övriga kommuner, inför ett mycket besvärligt ekonomiskt läge och vi måste hjälpas åt att se över alla kommunala verksamheter. Att i ett sådant läge lägga ner Skålans skola, som med de ekonomiska siffror som tagits fram mycket väl kan innebära en fördyring, är inte försvarbart. Vi måste vara säkra på att det verkligen innebär en besparing innan ett sådant beslut över huvudtaget kan övervägas. Ditt förslag om att flytta den samiska verksamheten till Svenstaviks skola kan låta logiskt för den som inte är insatt i frågan men det är inte så enkelt som det låter. Den samiska verksamhet som idag bedrivs i Skålan är ett mycket lyckat resultat av en lång tids arbete av förskolans och skolans personal tillsammans med de samiska föräldrarna. I den miljö som man tillsammans med byborna byggt upp är de samiska barnen ett naturligt inslag och barnen behöver inte känna sig annorlunda. Att barnen dessutom skulle behöva åka 18 mil per dag finner jag helt omänskligt.

Jag tycker att det är olyckligt att du skrivit ett ”öppet brev till Bergs kommunpolitiker” anonymt vilket gör att jag måste svara dig via media. Jag har dock full förståelse för att så få vågar träda fram eftersom många blivit hårt ansatta för sina åsikter i sakfrågan. Den infekterade skolfrågan har lyckats ställa byskolorna mot Svenstaviks skola och vice versa. Det behöver nödvändigtvis inte vara det ena eller det andra. Nu har ett politiskt beslut fattats i skolfrågan och vi har i demokratisk ordning att rätta oss efter det och arbeta långsiktigt.

 

Elise Ryder Wikén, mamma och moderat i Berg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel